Vooral lokaal Rode Kruis werkt in Libië
DEN HAAG (ANP) – Ziekenhuizen in Libië hebben een groot tekort aan medicijnen en bloed. Daarom worden nu de voorraden van het Rode Kruis, ofwel de Rode Halve Maan in Libië aangesproken.
Dat zei een woordvoerder van het Rode Kruis in Den Haag donderdag. Tot nog toe zijn het vooral lokale Rode Kruismedewerkers die hulp bieden aan de mensen die gewond zijn geraakt. Alleen al in de stad Benghazi werken vijftig vrijwilligers in een zelfgebouwde eerstehulppost.
In verschillende steden zijn vergelijkbare eerstehulpposten opgezet. Deze zijn er vooral voor de eerste hulp, maar ook om eventueel mensen met een ambulance van het Rode Kruis naar het ziekenhuis te brengen.
Het internationale Rode Kruis heeft twee medische teams naar Libië gestuurd, bestaande uit in ieder geval een chirurg en een medische specialist. „De teams kunnen zelfstandig operaties uitvoeren, dat wil zeggen dat ze geen ziekenhuis nodig hebben om te kunnen opereren”, licht de woordvoerder toe. Een medisch team is inmiddels in het land aangekomen.
De teams hebben ook veel voorraden bij zich om in ieder geval tweeduizend getroffenen te kunnen helpen. Ook bij de grens met Egypte en Tunesië zijn Rode Kruisposten opgezet. Volgens de woordvoerder is bij de grens met Egypte een vluchtelingenstroom op gang gekomen van tienduizenden mensen. Bij de grens met Tunesië zijn tienduizenden mensen, voornamelijk Aziaten die in Libië als gastarbeider werkten, de grens overgestoken.
Het is nog onduidelijk of de kampen een zogeheten doorstroomkamp worden waar mensen tijdelijk zitten en daarna verder gaan richting hun bestemming. In Libië zijn vooralsnog geen Nederlandse Rode Kruismedewerkers. Of er een Nederlands team richting het Noord-Afrikaanse land gaat, is niet duidelijk.
In het Italiaanse Lampedusa zijn volgens het Rode Kruis aldaar duizenden vluchtelingen aangekomen. Voor deze mensen worden door Rode Kruismedewerkers appartementen in gereedheid gebracht.