Binnenland

Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland fuseren tot gemeente Molenwaard

BLESKENSGRAAF – Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland zullen per 1 januari 2013 fuseren. Na veel discussie staat ook de nieuwe naam vast: Molenwaard.

Van onze correspondent
24 February 2011 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 13:50
Gemeente Graafstroom. Samen met Liesveld en Nieuw-Lekkerland fuseren ze per 1 januari 2013 tot gemeente Molenwaard. Foto ANP
Gemeente Graafstroom. Samen met Liesveld en Nieuw-Lekkerland fuseren ze per 1 januari 2013 tot gemeente Molenwaard. Foto ANP

Dat hebben de drie gemeenten woensdag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. De raad van Nieuw-Lekkerland gaf aanvankelijk de voorkeur aan de naam Kinderdijk, maar ging uiteindelijk toch akkoord met Molenwaard.

De gemeenten spreken van een uniek proces, omdat doorgaans eerst besloten wordt tot een fusie waarna, in het verlengde daarvan, de organisatie wordt samengevoegd. In dit geval werden de drie ambtelijke organisaties vorig jaar al gecombineerd.

Volgens de betrokken gemeenten is het voordeel van deze constructie dat de nieuwe gemeente Molenwaard op 1 januari 2013 beschikt over een al ingewerkte en op maat gemaakte ambtelijke organisatie. „Het werken voor drie besturen is een uitdaging en soms een vallen en opstaan voor de organisatie, maar de voordelen op lange termijn zijn duidelijk”, aldus burgemeester D. van der Borg van Graafstroom namens de drie gemeenten.

De komende twee jaar zullen worden benut om een strategische visie en een dienstverleningsconcept uit te werken.

De drie gemeenten gaan ervan uit dat Rijk en provincie hun besluit zullen steunen. Van der Borg: „Een herindeling die onderop begint, krijgt steun. Dat is het beleid dat de overheid de afgelopen jaren heeft gevoerd. Ik ben heel blij met het genomen besluit. We kunnen vanaf vandaag hard aan de slag om het bedje te spreiden voor de nieuwe gemeente.”

Bij de ontwikkeling van de zogeheten strategische visie voor Molenwaard wordt als uitgangspunt genomen dat er in dertien kernen wordt gedacht, niet in één gemeente. Dat kerngericht werken gaat uit van het principe dat de inwoners in 2014 bijna al hun producten en diensten digitaal kunnen verkrijgen, vanuit huis en op het moment dat de inwoner dat wil.

Daarnaast moeten huisbezoeken en burgerparticipatie belangrijke elementen worden bij het bestuur van de fusiegemeente.

De naam Molenwaard, waarvoor de drie gemeenteraden hebben gekozen, is een van de vele namen die burgers in oktober en november aandroegen. De naam verwijst naar de 39 molens binnen de grenzen van de nieuwe gemeente.

Juist de naamgeving vormde een struikelblok tijdens de vergadering van de drie gemeenteraden dinsdagavond. De meerderheid van de raad van Nieuw-Lekkerland voelde niets voor Molenwaard. De fracties van SGP en CU uit die gemeente pleitten sterk voor Kinderdijk. Uitstel van het besluit over de naamgeving of een volksraadpleging was voor de andere raden echter geen optie. Onder druk van hun toekomstige partners haalden de politici bakzeil.

Er viel dinsdag nog geen besluit over de plaats van het nieuwe gemeentehuis. De raden gaven de opdracht om de financiële consequenties te onderzoeken van een nieuw gemeentehuis in Streefkerk en een verbouwd gemeentehuis in Groot-Ammers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer