Pabodocent ruilt raad in voor Staten
GOUDA – Onderwijs en politiek zijn een vaak voorkomende combinatie. Neem Gerard Schotanus uit Gouda. Docent aan de pabo én raadslid in de kaasstad. Na 2 maart hoopt hij Statenlid te worden.
De ChristenUnie heeft nu vier zetels in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Gerard Schotanus staat op nummer 3 van de kandidatenlijst. Toch gaat de Gouwenaar er niet voetstoots van uit dat hij na 2 maart daadwerkelijk in de Staten komt. „Wij zullen ons er fors voor moeten inzetten om het huidige aantal zetels te behouden.”
Er doen drie nieuwe partijen mee aan de verkiezingen in Zuid-Holland: de PVV, 50Plus en het Platform Lokale Partijen. Die kunnen volgens Schotanus behoorlijk wat stemmen trekken. „Mensen zijn tegenwoordig erg populistisch en individualistisch. Ze kijken alleen wat goed is voor henzelf. Partijen zoals de PVV hebben daar baat bij. Ik ben erg benieuwd hoe die partij het gaat doen op 2 maart.”
De ChristenUnie en de SGP in de Provinciale Staten van Zuid-Holland vormen al jarenlang één fractie van zes zetels. Tijdens de verkiezingen trekken ze gescheiden op, maar na 2 maart kruipen ze bij elkaar. „Uniek in Nederland, maar het werkt prima”, vindt Schotanus. „Die samenwerking is heel belangrijk, zo vorm je één blok. Mede daardoor zaten we de afgelopen periode in de coalitie.”
Het Goudse raadslid betreurt het dat de plaatselijke ChristenUnie en SGP sinds 2006 geen fractie meer vormen. De CU wilde een vrouw op de gezamenlijke kieslijst, de SGP niet. „Het had van mij niet zo hoeven lopen. Gelukkig merk ik de laatste tijd dat we als christelijke partijen elkaar steeds vaker opzoeken. Raadsleden van CDA, CU en SGP komen één of twee keer per maand bij elkaar. Dat is best bijzonder, maar ook hard nodig in een stad waar de christelijke partijen een steeds kleinere minderheid vormen.”
Na bijna dertien jaar raadslidmaatschap is Schotanus naar eigen zeggen wel een beetje uitgekeken op het raadswerk. „Je ziet dezelfde dingen steeds weer langskomen, er ontstaat een zekere sleur.”
Als raadslid had Schotanus de laatste jaren regelmatig contact met de provincie. Het ging dan over kwesties zoals de ontwikkeling van de Oostpolder tussen Gouda en Waddinxveen, de renovatie van de Stolwijkersluis en de aanleg van een rondweg tussen Gouda en Reeuwijk. „Ik dacht: Die provincie is toch best wel interessant. Het is een level hoger dan de raad. Er komen grotere zaken aan de orde. Je kijkt bijvoorbeeld niet alleen naar Gouda, maar naar de ontwikkeling van het complete Groene Hart.”
Als Schotanus op 2 maart gekozen wordt als Statenlid, stopt hij als raadslid. „Uit principe. Je kunt niet tegelijkertijd de belangen van de provincie én de belangen van Gouda behartigen. De ChristenUnie verbiedt het. Bovendien zou ik het niet kunnen combineren met mijn baan.”
Schotanus is studiecoördinator en docent aardrijkskunde op Hogeschool Driestar Educatief. „Prachtig werk. Ik zie studenten als een soort brugpiepers binnenkomen en hen na vier jaar weggaan als collega’s.” Ooit zat Schotanus zelf op kweekschool Rehoboth in Utrecht. „Dat was eigenlijk de moederschool voor zowel De Driestar als Christelijke Hogeschool Ede.”
Hoewel onderwijs geen item is in de provinciale politiek, verwacht de aardrijkskundedocent wel dat hij er zijn hart kan ophalen. „Ruimtelijke ordening en infrastructuur hebben wel raakvlakken met aardrijkskunde. Ook rond duurzaamheid is er genoeg werk te doen.”
Dit is deel 4 in een serie interviews met nieuwe kandidaat-Statenleden op weg naar 2 maart.