Sociale partners stoppen overleg onderwijs
UTRECHT (ANP) – Werknemers- en werkgeversorganisaties in het onderwijs weigeren verder de overleggen over de uitvoering van de bezuinigingen op het passend onderwijs. De organisaties zeggen alternatieven te hebben aangedragen voor de bezuinigingen, maar het kabinet heeft die naast zich neergelegd. „Nu het kabinet dit massa-ontslag wil doorzetten moeten ze zelf maar alle uitvoeringszaken gaan regelen”, zei bestuurder Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond vrijdag.
Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) zei donderdagavond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer geen ruimte te hebben om de bezuiniging op passend onderwijs, de extra hulp aan kinderen die moeilijk meekomen op school, aan te passen. „Voor mij geldt het regeerakkoord”, zei de minister. De bezuiniging bedraagt 300 miljoen euro.
Een van de gevolgen van het afbreken van het overleg is dat bonden en schoolbesturen voorlopig geen sociale plannen zullen maken voor scholen die met personeelsproblemen kampen, liet de AOb weten. „Zolang wij niet weten of er overheidsgeld voor een sociaal plan komt - zoals je van een verantwoordelijke overheid zou mogen verwachten bij zo’n massa-ontslag - zetten we afspraken over sociale plannen voorlopig stop”, aldus Verheggen.
Vakbond CNV Onderwijs voorspelde donderdagavond na afloop van het Kamerdebat een „heet voorjaar”. Het is de bedoeling dat half maart alle vakbonden en de brancheorganisatie voor het primair onderwijs, de PO-Raad, hun achterban hebben geraadpleegd over verdere acties.