Binnenland

CO2-opslag Noorden was doodlopende weg

GRONINGEN/ASSEN (ANP) – De noordelijke provincies zijn vanaf het begin verdeeld geweest over ondergrondse opslag van CO2 in lege aardgasvelden. Gedeputeerde Staten van Friesland was altijd faliekant tegen, Drenthe twijfelde lange tijd, terwijl Groningen juist kansen en mogelijkheden zag; de techniek van ondergrondse opslag is vernieuwend en goed voor de werkgelegenheid, zo luidde de motivatie.

14 February 2011 22:07Gewijzigd op 14 November 2020 13:42

Bovendien worden in de Eemshaven op dit moment twee grote kolencentrales gebouwd: het was de bedoeling de CO2-uitstoot van die centrales af te vangen en ondergronds op te slaan. Het vorige kabinet had daarvoor drie aardgasvelden aangewezen: Boerakker en Sebaldeburen op de grens van Groningen en Friesland en Eleveld in Drenthe, even ten zuiden van Assen.

De stemming is de laatste maanden omgeslagen. De tegenstanders bleven tegen, terwijl de twijfelaars en ook de voorstanders steeds meer bezwaren opperden. Ook GS van Groningen is nogal plotseling overstag gegaan. De Groningse gedeputeerde William Moorlag verweet minister Maxime Verhagen van Economische Zaken vorige week dat die „de discussie over CO2-opslag heeft verpest en verprutst”.

Volgens Moorlag werden de informatiebijeenkomsten die in de tweede helft van 2010 werden gehouden over de opslag gekenmerkt door een overkill aan regie en beveiliging die de argwaan bij de bevolking voedden. „Daarvoor was daar nauwelijks sprake van”, aldus Moorlag. „Dan ontstaat het idee dat het Noorden weer het afvalputje van Nederland is. Verhagen kan nu maar één ding doen: skippen dat project.”

Ook de koppeling die het kabinet-Rutte in het regeerakkoord opnam tussen de bouw van kerncentrales en CO2-opslag viel in slechte aarde. Het leidde ertoe dat de milieufederaties van Groningen en Drenthe zich terugtrokken uit de Noordelijke Dialoog, de publieke discussieavonden over ondergrondse opslag die onder leiding zouden staan van oud-voorzitter Henk Kroes van de Vereniging De Friesche Elf Steden. De dialoog was daarmee van de baan. Er is geen enkele discussieavond meer gehouden.

De bewoners van de drie betrokken dorpen hebben zich het afgelopen jaar verenigd in de stichting Co2ntramine. Volgens de stichting is opslag van het broeikasgas veel te duur en gevaarlijk. Omdat CO2 zwaarder is dan zuurstof, kan het gas als een verstikkende deken over het landschap komen te liggen als het vrijkomt. Co2ntramine heeft anderhalve week geleden tijdens een bezoek aan Groningen minister Verhagen nog eens duidelijk gemaakt dat er onder de bevolking geen draagvlak is voor CO2-opslag, net zoals ook in Barendrecht geen draagvlak was.

De minister kondigde toen aan dat hij binnen enkele weken een beslissing zou nemen. „Draagvlak speelt een belangrijke rol in de besluitvorming. Ik heb alle diepe emoties en twijfels aangehoord. Die knoop ik goed in mijn oren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer