Binnenland

Van Dijke werkt in Zeeland aan jongensdroom

Reisorganisatie Beter-uit Reizen heeft vergevorderde plannen om aan het Veerse Meer een christelijk vakantiepark te bouwen, waar plaats is voor ontmoeting, recreatie en bezinning. Stuwende kracht achter het project is Leen van Dijke, tot voor kort namens de ChristenUnie lid van de Tweede Kamer.

Ben Tramper
23 May 2003 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Vier maanden na zijn afscheid van de Haagse politiek doet Van Dijke van zich horen. De oud-parlementariër heeft de afgelopen tijd in alle stilte gewerkt aan een idee waarmee hij al langer loopt, maar waarvoor hij nooit ruimte kon vinden om het uit te werken: de bouw van een christelijk vakantieoord in Zeeland. „Als dit doorgaat, komt een van mijn jongensdromen uit.”

Van Dijke ontvouwt zijn plan op locatie, in hotel Oranjeplaat aan de oever van het Veerse Meer, niet ver van Arnemuiden. Voordat hij van wal steekt, opent hij een raampje dat uitzicht biedt op het water. Met een breed armgebaar: „Het is hier fantastisch. Overal is water, rust, groen en ruimte. En voor wie eropuit wil: Middelburg en Veere liggen om de hoek.”

Concreet komt Van Dijkes plan neer op de bouw van een vakantieoord waarin een hotel, dat 22 kamers heeft, een spilfuctie heeft. De ontmoetingsruimte onder in het pand is bestemd voor conferenties. Organisaties uit christelijke kring kunnen die gebruiken voor bezinning en overleg.

Het hotel alleen biedt volgens Van Dijke te weinig onderdak. Vandaar dat hij op het 15 hectare grote terrein ruimte wil creëren voor 170 kampeerplaatsen en 30 stacaravans. Ook voorziet het plan in de bouw van 45 appartementen. „Het park moet geschikt zijn voor families: opa en oma verblijven in het hotel, de kinderen buiten in een tent.”

Voor de gasten is recreatie op en in het Veerse Meer mogelijk. De bedoeling is om een klein strand aan te leggen. Ook is er plaats voor ruim dertig jachten en zeilboten. Dat het Veerse Meer kampt met overlast van algen, is Van Dijke bekend. „Maar dat probleem wordt aangepakt door het Rijk. Er wordt hard gewerkt aan een inlaat, waardoor het water wordt ververst.”

Van Dijke is vorig jaar zomer door directeur Jan van den Bosch van Beter-uit Reizen benaderd om het plan uit te werken en te realiseren. „We spraken er met elkaar over toen ik met vakantie was op het park van Beter-uit in het Luxemburgse Walsdorf. Er was voor de vakantiegangers een zangdienst georganiseerd in de kathedraal ter plaatse. Dat was een bijzondere belevenis: het gebouw zat stampvol met christenen uit Nederland, afkomstig uit allerlei kerken en gemeenten. Na afloop zeiden we tegen elkaar: Zoiets moet toch ook in Nederland mogelijk zijn?”

Inmiddels heeft Beter-uit het Arnemuidense hotel Oranjeplaat kunnen kopen. Het wachten is nu op groen licht van een speciale beheerscommissie van het Veerse Meer, waarin vertegenwoordigers van Rijk, provincie, gemeenten, waterschappen en ondernemers zitting hebben. De commissie komt nog voor de zomer met een standpunt naar buiten. Daarna moet de gemeenteraad van Middelburg een besluit nemen.

Van Dijke: „Het zijn voor ons spannende tijden. We durfden het hotel niet te laten schieten. We hebben het gekocht, terwijl we nog geen zekerheid hebben of het plan daadwerkelijk kan doorgaan. Een locatie als deze kom je in Zeeland niet snel een tweede keer tegen.”

Bij de realisering van het project wordt Van Dijke geconfronteerd met regelgeving waarvoor hij zich destijds als politicus heeft beijverd, met name die op het punt van milieu en groen. „Het is fantastisch hoeveel zorg in dit land wordt besteed aan de leefbaarheid. Daar heb ik me als politicus altijd voor ingezet en dat wil ik ook doen in mijn functie als manager projectontwikkeling bij Beter-uit. Elke boom bij het Veerse Meer is kwetsbaar. Daar houden wij rekening mee.”

Van stroperigheid bij de ambtelijke organisaties merkt Van Dijke tot nu toe weinig. „Ik kan er niemand van betichten. Wel merk ik dat politici zich erg laten leiden door adviseurs, ook al zijn zaken soms zuiver politiek van aard.

En wat ik ook zie, is dat je bij politici enthousiasme ontmoet voor een plan als dit, maar dat je ogenblikkelijk op reserves stuit wanneer je zegt dat het om een identiteitsgebonden vakantiepark gaat. De eerste vraag die dan wordt gesteld is of niet-christenen ook welkom zijn. Natuurlijk zijn die welkom, maar ze moeten wel voldoen aan enkele regels. Een ervan zal zijn dat we op zondag niet in- en uitchecken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer