Binnenland

NS stuurt brandbrief over Koninginnedag

AMSTERDAM (ANP) – De NS heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan een brandbrief gestuurd over de viering van Koninginnedag. Volgens de regiodirecteur Joost Ravoo hoeft er maar iets mis te gaan en er is een reële kans op grote problemen in de openbare orde, zo bleek maandag naar aanleiding van een bericht in dagblad Metro.

14 February 2011 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 13:41
Mensen op het spoor bij Centraal Station Amsterdam, Koninginnedag 2010. Foto ANP
Mensen op het spoor bij Centraal Station Amsterdam, Koninginnedag 2010. Foto ANP

„Naast alle vrolijke activiteiten op Koninginnedag is er een belangrijk gedrags- en veiligheidsprobleem in de stad Amsterdam, in de stationsgebieden van Amsterdam en Noord-Holland en in treinen, met name tussen de kop van Noord-Holland en Amsterdam en vice versa”, schrijft de directeur in de brief. „Beschonken of van pilletjes stuiterend publiek bedreigt elkaar, maar ook onze goedwillende reizigers en ons personeel. Als dank voor vervoer worden vernielingen aangebracht en overdadig afval, braaksel en urine achtergelaten in treinen en stations.”

Volgens Ravoo zorgen vooral mensen die op het spoor lopen, zoals vorig jaar gebeurde, en het zonder aanleiding trekken aan de noodrem voor levensgevaarlijke situaties op het spoor. Het gevolg: grote vertragingen en ordeproblemen op diverse stations.

De NS denkt dat het vervoeren van grote aantallen reizigers op Koninginnedag mogelijk is, maar roept de gemeente op een aantal maatregelen te treffen. Zo moet de in- en uitstroom van feestgangers worden gespreid in de tijd en over de diverse stations. Ook wil de NS hulp van gemeente, politie en justitie om ervoor te zorgen dat mensen zich beter gedragen.

Op 30 april komen jaarlijks honderdduizenden mensen vanuit het hele land een feestje vieren in Amsterdam. De NS vervoert op die dag ongeveer 250.000 reizigers. Ook de gemeente heeft geconstateerd dat de viering van Koninginnedag in een aantal opzichten zijn grenzen heeft bereikt. Zo moet de bezoekersdruk op het Rembrandtplein en het Leidseplein die dag verminderen en alle evenementen in de stad moeten een uur eerder stoppen om vervoerders meer tijd te geven alle feestvierders uit de stad te laten vertrekken.

Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) onderstreept de zorgen over veiligheidsrisico’s, zo blijkt uit een pas verschenen rapport. Zo is op de drukste plekken geen mogelijkheid tot optreden door politie en hulpdiensten en leidt de toegenomen drukte op en rond het water tot gevaarlijke situaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer