Binnenland

Godett: Pim Fortuyn van de Antillen

Hij laat er zelf geen onduidelijkheid over bestaan. „De bevolking heeft besloten dat Anthony Godett premier wordt.” Krijgen de Nederlandse Antillen een minister-president die vastzat wegens corruptie?

Riekelt Pasterkamp
23 May 2003 08:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Noem zomaar ergens in Willemstad de naam Godett en de verhalen komen vanzelf los. „Met de Bijbel in de hand trok hij over het eiland, van stembus naar stembus”, zegt de een. „Hij is net als Pim Fortuyn bij jullie”, weet een ander. „Hij doet tenminste iets.”

De volksjongen Godett (44) is populair en zeker niet onomstreden. Hij werd twee weken geleden, een dag voor de lokale verkiezingen van 9 mei op Curaçao, voorwaardelijk vrijgelaten uit de Bon Futuro-gevangenis. Hij zat vast op verdenking van het aannemen van smeergeld en oplichting. Zijn in het oranje gestoken aanhangers wachtten hem juichend op bij de gevangenispoort.

De volgende dag haalde Godett met 34 procent van de stemmen een klinkende verkiezingswinst. Zijn partij, de Frente Obrero Liberashon (FOL), ging in de Curaçaose eilandsraad van vier naar acht van de 21 zetels. De macht kan Anthony Godett op het belangrijkste Antilliaanse eiland eigenlijk niet meer ontgaan. „Ik ben de beroemdste politicus op de Antillen en Aruba”, zegt hij van zichzelf.

„Het is duidelijk de wens van het volk dat ik de nieuwe premier wordt. FOL heeft 22.745 stemmen gekregen bij de verkiezingen. Meer dan 19.000 daarvan zijn op mij persoonlijk uitgebracht, meer dan op welke andere politiek leider ook. Dat kan je niet negeren”, aldus Godett.

Hij heeft een broertje dood aan Nederland. „De periode dat Nederland het voor het zeggen had op de Antillen is voorbij”, zei hij kort na de verkiezingen. Hij beschuldigde zelfs Den Haag van zijn arrestatie, zo kort voor de verkiezingen en uitgevoerd door Nederlandse rechercheurs.

De oranje partij wil de bezem halen door het justitieapparaat om de invloed van Nederlandse onderzoekers en rechters in te dammen. Ook binnen het departement van Financiën, en met name de belastingdienst, wil de FOL de inzet van Nederlanders beperken. „Posities die nu nog door Nederlanders worden ingenomen, zullen weer door inwoners van Curaçao worden ingenomen.”

Taal die er bij met name het arme volksdeel van Curaçao goed ingaat. De populaire politicus bespeelt de gevoelens van onmacht op het eiland: verarming, verloedering en de regering is niet bij machte er iets aan te doen. „Wij willen meer huizen, meer werk, meer investeerders en geen schulden.” Hoe dat moet zegt Godett er niet bij.

Volgens Maria Liberia-Peters, leider van de Nationale Volkspartij PNP, die twee van de vijf zetels verloor, heeft de vrijlating wel degelijk effect gehad op de verkiezingen. „De kiezers protesteerden tegen de behandeling die Godett, als kind van het volk, kreeg. Noem het een soort Pim Fortuyn-effect.”

Zelf zegt Godett in de lokale krant: „Door mij op te sluiten hebben ze me nog populairder gemaakt. Ik wacht rustig het openbaar ministerie af, maar ze zitten achter een onschuldige aan. Er moet wel snel een eind aan komen, ze zijn nu twee jaar aan het onderzoeken en het moet niet nog eens twee jaar duren.”

De vorming van een nieuw eilandsbestuur voor Curaçao kwam deze week rond. De arbeiderspartij FOL gaat met de vakbondspartij PLKP van Errol Cova en de PNP van Liberia-Peters een coalitie vormen. De drie partijen tekenden deze week een bereidwilligheidsverklaring.

Omdat het op de Antillen gebruik is dat het lokale en het nationale bestuur dezelfde politieke signatuur hebben, zal er ook een door de FOL gedomineerde Antilliaanse regering moeten komen. De zittende regering van premier Etienne Ys diende dinsdag zijn ontslag in bij gouverneur Frits Goedgedrag.

Voor een nieuwe landsregering hebben de drie partijen op Curaçao nog wel de steun nodig van een of meer partijen van Bonaire, Sint Maarten, Saba of Sint Eustatius. Samen hebben FOL, PNP en PLKP tien van de 22 zetels in de Staten (het Antilliaanse parlement). Om te kunnen regeren hebben ze er minimaal twaalf nodig.

De verkiezingen van vandaag op de Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius zijn daarom interessant. In feite heeft Godett aan een partij met twee zetels genoeg. Voor een goede afspiegeling van de vijf eilanden is het voor hem echter wenselijk zowel een partij van Bonaire als van Sint Maarten te zoeken.

De stembussen op de Bovenwinden openden vanmorgen om acht uur lokale tijd (is 14.00 uur in Nederland) en sluiten om zeven uur. Omdat nog met de hand wordt gestemd, worden de uitslagen pas tegen middernacht verwacht. In Nederland is het dan al zaterdagmorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer