Kerk & religie

NGK krijgen predikant in opleiding

HOUTEN – Aankomende predikanten in de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) worden eerst twee jaar predikant in opleiding (prio).

Van een medewerker
11 February 2011 21:59Gewijzigd op 14 November 2020 13:40
De Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken, vrijdag bijeen in Houten. Rechts voorzitter A. P. de Boer. Foto RD
De Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken, vrijdag bijeen in Houten. Rechts voorzitter A. P. de Boer. Foto RD

Dat heeft de Landelijke Vergadering (LV) van de Nederlands Gereformeerde Kerken gisteren in Houten besloten. Op de agenda stond onder meer het ruim honderd pagina’s tellende rapport ”Tussen gisteren en morgen, over kerk zijn vandaag”.

De instelling van een praktijkperiode in een gemeente tussen de afronding van de theologische studie en de bevestiging als predikant, het „prioschap”, leverde veel discussie op. „Is het prioschap nu een onderdeel van de studie of is het al de eerste fase van een predikantenloopbaan?” zo vroegen meerdere LV-leden de commissie. Mevr. M. Jellema antwoordde dat het prioschap enigszins te vergelijken is met de specialisatie van medische studenten. Het is niet bedoeld als test of de kandidaat wel of niet geschikt is voor het ambt. Wel blijkt volgens haar dat de theologiestudie vaak heel anders is dan de praktijk van het predikantsambt.

Een commissie gaat de komende jaren een actief loopbaanbeleid voor predikanten en kerkelijk werkers binnen de kerken ontwikkelen.

Het rapport probeerde ook de positie van kerkelijk werker af te bakenen. Kerkelijk werkers mogen wel zo nu en dan voorgaan, maar dit mocht beslist niet als „preekconsent” worden opgevat, aldus Jellema. De LV nam het rapport na enkele aanpassingen unaniem aan.

De Landelijke Vergadering besprak verder de mogelijkheid om de Nederlands Gereformeerde Predikantsopleiding (NGP) onder te brengen bij de Vrije Universiteit in Amsterdam of bij een combinatie van de Theologische Universiteit Apeldoorn en de Theologische Universiteit Kampen. De Landelijke Vergadering zal daarover in 2013 een uitspraak doen.

De Nederlands Gereformeerde Kerken gaan een predikant of kerkelijk werker zoeken die in deeltijd het dovenpastoraat op zich kan nemen. Die zou kunnen deelnemen aan het Interkerkelijk Doven Pastoraat (IDP).

De Landelijke Vergadering besloot verder meer geld uit te trekken voor jeugdwerkadviseurs en „netwerkers” van het Nederlands Gereformeerd Jeugdwerk (NGJ).

De commissie die namens de Nederlands Gereformeerde Kerken in de Stichting Evangelie & Moslim participeert, kreeg mandaat dit werk voort te zetten. De NGK willen de stichting beter bekend maken in de kerken.

De commissie Kerklied deed verslag van haar werkzaamheden. De NGK participeren in een werkgroep die meedenkt bij selectie van liederen voor een nieuw liedboek, dat in 2012 klaar moet zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer