SGP Zederik krijgt horecabeleid niet aangepast
MEERKERK – De SGP-fractie in de gemeenteraad van het Zuid-Hollandse Zederik heeft maandagavond vergeefs geprobeerd het plaatselijke horecabeleid aan te passen. De fractie diende drie amendementen in, die alle werden verworpen.
Het college stelde voor in te stemmen met de herziening van het drank- en horecabeleid en tot wijziging over te gaan van de algemene plaatselijke verordening. Belangrijkste onderdeel daarvan was het besluit om de terrassen van de horecagelegenheden om elf uur te laten sluiten. Tot nu toe was er op dit punt geen beleid vastgesteld.
Het voorstel zorgde voor de nodige ophef bij de plaatselijke ondernemers. Woordvoerder G. de Boom van ’t Wapen van Ameide vroeg als inspreker uitstel, omdat ondernemers en gemeente geen overleg hebben gevoerd. Volgens De Boom is er in de Zederikse kernen nauwelijks sprake van overlast en is elf uur wel heel erg vroeg voor die spaarzame avonden dat het echt terrasweer is. De VVD was het met hem eens en stelde voor de opening van de terrassen te verlengen tot twaalf uur.
SGP-woordvoerder E. Geluk vond het collegebeleid juist veel te soepel. „De gemeente geeft wel erg gemakkelijk toestemming voor alles en nog wat en maakt zich anderzijds zorgen over de alcoholproblemen. Denk toch aan onze jeugd en voer via de vergunningen een ontmoedigingsbeleid.”
De SGP diende drie amendementen in, waarin werd voorgesteld horecagelegenheden dagelijks om twaalf uur te sluiten, de incidentele festiviteiten waarop de geluidsnormen niet van toepassing zijn terug te brengen van twaalf naar zes en ook op die dagen de activiteiten om middernacht te stoppen. „Waarom zouden we de zondag nog meer ontheiligen? Waarom kunnen we niet om twaalf uur stoppen? De gemeente werkt anders mee aan de verloedering van de samenleving”, zo voerde Geluk aan. „En waarom moeten we in feestweken doorgaan tot twee uur ’s nachts? Zitten de burgers daar nu echt op te wachten?”
ChristenUniefractieleider K. van Oort was het wel eens met de SGP-voorstellen, maar vond de amendementen op dit moment niet aan de orde. De CU riep de kersverse burgemeester Van Ee ertoe op beleid te ontwikkelen en dat ook te handhaven. „U heeft de bevoegdheden. Gebruik ze dan ook.”
Burgemeester Van Ee liet weten de regels „liberaal” te gaan toepassen, wat erop neerkomt dat er niet al te nauw gekeken wordt of de terrassen inderdaad exact om elf uur ontruimd worden. „Pas als er zich overlast voordoet, worden de regels toegepast.” Uiteindelijk werden de amendementen van SGP en VVD verworpen en werd het collegevoorstel aangenomen.