Blei-Strijbos: Hoop voor overlevenden van de oorlog
Corry Blei-Strijbos was 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Inmiddels is ze afgestudeerd theologe en heeft een proefschrift geschreven met de titel ”Woorden voor het onzegbare” (2001). Ze analyseert hierin de betekenis van religie in crisissituaties en onderzoekt hoe de Joden alle verschrikkingen van de kampen hebben kunnen overleven. Deze twee elementen zijn terug te vinden in haar boek ”Sara komt thuis”, in 1978 bij Kok uitgegeven onder de titel ”Sara Sanders”.
Sara is een oude Joodse vrouw die voor haar leven getekend is met een zwart nummer op haar arm. Ze woont in Amsterdam, waar ze de jonge Jehudi leert kennen. Deze Joodse man nodigt haar uit om zijn familie in Israël te bezoeken. Daar komt ze erachter dat haar broertje Sammie ook de oorlog heeft overleefd en daar in een kibboets leeft. Sara keert terug naar Amsterdam, maar Israël met al zijn symbolen laat haar niet meer los. Waar is haar uiteindelijke thuis?
De auteur maakt met ingetogen, maar prachtige poëtische woorden Sara tot een personage die leeft en een tijdje met je optrekt. Haar emoties, haar pijn en haar nachtmerries worden in onopgesmukte woorden weergegeven. Sara vertelt over haar overwegingen om al dan niet te emigreren, over haar terugkerende liefde tot de Joodse tradities, de chanoekaviering, de Klaagmuur, de plicht om te overleven.
Blei heeft in een eenvoudige roman het leven getekend dat overblijft voor hen die overleefden; een leven vol voortdurende rouw, maar met oneindig veel hoop. Hoop op de jongste dag, die in Jeruzalem zal beginnen.
Sara komt thuis, Corry Blei-Strijbos; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2010; ISBN 978 90 336 0905 3; 239 blz.; € 10,90.