Politiek

Rosenthal geschokt na doodstraf Zahra Bahrami

DEN HAAG (ANP) – De Iraanse ambassadeur vindt de executie van de 45-jarige Zahra Rahmadi een nationale kwestie die geen invloed zou moeten hebben op de relatie tussen Iran en Nederland. De praktijk is anders, want minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) bevroor zaterdag onmiddellijk alle contacten met Iran toen officieel bekend werd dat de Nederlands-Iraanse vrouw was opgehangen. Maandag overlegt hij met zijn Europese collega’s over mogelijke gezamenlijke maatregelen.

31 January 2011 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 13:30Leestijd 2 minuten
Foto ANP
Foto ANP

Rosenthal, de Tweede Kamer en maatschappelijke organisaties reageerden geschokt op de executie van Bahrami. De 45-jarige vrouw werd eind 2009 gearresteerd nadat ze een demonstratie tegen de regering had bijgewoond. Ze was op familiebezoek in Teheran. Later beschuldigden de autoriteiten haar van drugshandel- en -bezit.

Bahrami had een Iraans en een Nederlands paspoort. Zoals ze haar in Iran een Iraanse vinden, zo is ze voor ons land een Nederlandse. Er is een Nederlandse vrouw opgehangen, klonk het bij politieke partijen. Iran erkent de dubbele paspoorten niet en de Europese Unie moet zorgen dat ze dat wel gaat doen, vindt het Iran Comité.

Rosenthal noemde de executie „een schanddaad door een barbaars regime”. Net als de Tweede Kamer voelde hij zich overvallen door het doodvonnis, aangezien de Iraanse ambassadeur een dag eerder nog zei dat het proces nog niet was afgesloten. Nederland had twee advocaten op de zaak gezet, die in hoger beroep wilden gaan.

De Kamer staat achter de maatregel van Rosenthal, die diplomatiek gezien geldt als een stevige maatregel. Alleen PVV-leider Geert Wilders vindt de gekozen koers te slap. Van Wilders mag de Iraanse ambassadeur die al op het matje werd geroepen, het land uit worden gezet.

Om te laten zien dat de zaak Nederland echt hoog zit, zou moeten worden overwogen om de Nederlandse ambassadeur terug te roepen voor overleg, zo menen diverse Kamerfracties. Van de ChristenUnie mag dan direct worden bekeken of het nog wel zinvol is om Nederland op die manier te laten vertegenwoordigen, nu is gebleken dat de stille diplomatie niet werkt in Iran.

Rosenthal gaf aan dat hij de ambassadeur niet terughaalt, omdat die de familie van Bahrami kan bijstaan. De ambassadeur is overigens ontboden op het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer