Binnenland

„Vast aanspreekpunt in jeugdzorg nodig”

Gezinnen die met de jeugdzorg te maken krijgen, moeten binnen die zorg één vast aanspreekpunt hebben. Dat moet het gezin zo nodig een aantal jaren begeleiden.

ANP
20 May 2003 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:19

Daarvoor pleitten SP, GroenLinks, PvdA, D66 en de SGP maandag tijdens het kamerdebat over de Wet op de jeugdzorg, die volgend jaar van kracht moet worden.

De wet geeft jongeren met problemen recht op jeugdzorg. Jeugdigen met opvoedingsproblemen en hun ouders kunnen daarvoor terecht bij bureaus jeugdzorg, die vaststellen of en wat voor hulp zij nodig hebben. De bureaus moeten echter niet alleen op verzoek van jongeren of hun ouders reageren, maar ook actief optreden bij signalen van derden dat er in een gezin iets mis dreigt te gaan. Zo moeten ze voorkomen dat hulpverlening achterwege blijft wanneer jeugdigen en hun ouders hun eigen problemen ontkennen of geen hulp vragen.

Daarnaast moet er volgens het wetsontwerp een gezinscoach komen in gezinnen met meervoudige problemen waarbij diverse instanties zijn betrokken. De coach moet het gezin ondersteunen en samenhang aanbrengen in de hulp. Hij moet bijvoorbeeld contact opnemen met school als kinderen wekenlang school verzuimen. De coach kan evenwel ook de helpende hand bieden bij schuldsanering.

Het idee van de gezinscoach kwam in het wetsontwerp na het gezinsdrama in Roermond, waarbij verleden jaar zes kinderen de dood vonden, nadat hun vader het huis in brand had gestoken. De hulpverleningsinstanties in Roermond hebben te veel langs elkaar heen gewerkt, concludeerde de Inspectie Jeugdhulpverlening destijds.

De nieuwe wet moet een einde maken aan de versnippering in de jeugdzorg en ertoe leiden dat het aanbod beter aansluit op de vraag. De bureaus jeugdzorg worden de toegangspoort voor de jeugdhulpverlening, de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren, de zorg voor jonge verstandelijk gehandicapten en de civielrechtelijke plaatsing in justitiële jeugdinrichtingen.

De hele Kamer steunt dit streven en vindt dat jongeren recht hebben op zorg. Maar volgens GroenLinks zitten jongeren echt niet op de wet te wachten. Die lost de wachtlijsten in de jeugdzorg niet op en ook de bureaucratie wordt er niet minder van. „Ik zou de wet het liefst in de prullenmand willen gooien. Maar er is al zo veel werk in gestoken, bijvoorbeeld in het opzetten van de bureaus jeugdzorg, dat we er nu geen nee meer tegen kunnen zeggen”, aldus woordvoerster Tonkens van GroenLinks.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer