„Farma en toga moeten samenwerken”
NIJMEGEN (ANP) – De geneesmiddelenindustrie en de wetenschap kunnen het beste intensief samenwerken, om zo tot de beste en meest vernieuwende oplossingen te komen. De tijd dat de farmacologische industrie grof betaalde voor voor henzelf gunstige wetenschappelijke resultaten is allang voorbij. Gesponsord geneesmiddelenonderzoek staat ten onrechte nog steeds in een negatief daglicht.
Dat zegt hoogleraar farmaceutische geneeskunde Henk Jan Out woensdagmiddag in zijn intreerede aan de Radboud Universiteit. Out is tevens vice-president klinisch onderzoek van geneesmiddelenfabrikant MSD en maakt daar geen geheim van. „De beste experts zijn allang gestrikt door de industrie als adviseurs, zodat helemaal onafhankelijk in toenemende mate het equivalent is van minder kennis van zaken.”
Elke klinische studie moet tegenwoordig volgens Out aan tal van voorschriften op het gebied van transparantie voldoen. „Er is geen twijfel over dat menig bedrijf zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan selectief publiceren, maar dat is nu vrijwel onmogelijk geworden”, zegt de hoogleraar. Out vindt bovendien dat een financieel belang niet „onvermijdelijk” tot slecht onderzoek leidt, net zo min als „onafhankelijk universitair onderzoek” per definitie goed onderzoek is.
„Tussen universiteiten onderling bestaat grote rivaliteit. Publicatiebeleid kan meer te maken hebben met carrièreperspectief van de onderzoeker dan met wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Medische vakbladen ten slotte publiceren liever positief onderzoek als onderzoek waaruit niks is gebleken, wat ook een wetenschappelijk resultaat is”, aldus Out.