Binnenland

„Dodelijke modderstromen zijn te voorspellen”

ARNHEM (ANP) – De overstromingen in het zuidoosten van Brazilië hebben inmiddels aan honderden mensen het leven gekost. Zo’n hoog dodental zou voorkomen kunnen worden met een waarschuwingssysteem. Binnen zes maanden kan een systeem worden opgezet voor accurate voorspellingen over hoge waterstanden en modderstromen, als de politieke wil er tenminste is.

13 January 2011 19:37Gewijzigd op 14 November 2020 13:16

„In Brazilië is er vooralsnog niet veel wil om zo’n systeem te implementeren”, aldus Jan van Overeem, directeur business ontwikkeling van advies- en ingenieursbureau Arcadis. „Sao Paulo, dat ook kampt met wateroverlast, is er wel mee bezig, maar heeft nog geen concrete stappen gezet.”

Politici uit de Braziliaanse stad kwamen vorig jaar naar Nederland om zich te laten informeren over een waarschuwingssysteem. „Ze willen weten hoe ze om moeten gaan met veel water in stedelijk gebied. En hoe ze veilig kunnen bouwen nabij water”, aldus Overheem. In veel westerse landen is een alarmeringssysteem al in gebruik. Ook in Nederland kan Rijkswaterstaat goed voorspellen waar en wanneer de rivieren buiten de oevers zullen treden.

De Braziliaanse politici denken dat een waarschuwingssysteem niet zal werken, omdat arme bewoners het ontruimingsadvies mogelijk niet zullen opvolgen. „Dan denken ze: waarom waarschuwen, als de mensen toch niet weggaan”, stelt Overeem. De gevaarlijkste gebieden, zoals berghellingen, zijn veelal bewoond door de armste mensen. Zij zijn daardoor vaak slachtoffer van natuurrampen.

Het water is de afgelopen dagen echter niet alleen de arme wijken binnengedrongen. „Ook de gewone wijken staan onder water. Dat zou het standpunt van de Brazilianen weleens kunnen veranderen”, licht Overeem toe.

Het waarschuwingssysteem kost enkele miljoenen, wat voor sommige autoriteiten ook nog een drempel kan vormen. Het systeem kan echter precies aangeven welke gebieden onder water komen te staan, zodat gericht ontruimd kan worden. „Dat bespaart veel geld. In elk geval zou het heel veel mensenlevens schelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer