Capelse winkeliers zijn overvallen beu
CAPELLE A/D IJSSEL – Winkeliers in de wijk Schollevaar in Capelle aan den IJssel zijn het beu. Voor de derde keer in korte tijd werd maandag een bedrijf overvallen. Deze keer was een nieuwe bloemenwinkel aan het Maria Danneelserf aan de buurt.
Het winkelcentrum in de Capelse wijk Schollevaar ligt ingeklemd tussen grauwe, grijze, huizenblokken van beton. Dit oudste deel van de wijk is in de jaren zeventig en tachtig gebouwd als zogenoemde bloemkoolwijk, later de ”nieuwe truttigheid” genoemd. Woonerven maken deel uit van de wijk. De huizen zijn dicht opeen gebouwd in soms grillige straatpatronen. Er staan inmiddels zo’n 8000 woningen. De wijk telt 18.500 inwoners.
Het oudste winkelcentrum van de wijk wordt al jarenlang geteisterd door vandalisme en hangjeugd. Aan het bord ”alcoholverbod” storen ze zich niet. „Het is hier een treurige boel. Alles wordt beklad. Er loopt veel tuig rond hier”, zegt bewoner Leen van der Stoep. Hij woont al 25 jaar in de wijk. „Veel winkels zijn door de komst van supermarkt C1000 verdwenen. Een aantal staat leeg. Het is een toonbeeld van verpaupering. Ik vind er hier niet veel meer aan.”
Op de mooiste plek begon Yvonne (35) in juni 2010 een bloemenzaak: Bloemidee2907. Het is een symbool van nieuw leven in het verpauperde winkelcentrum. Sinds maandag is er bij haar niet veel meer over van deze idylle. „Kortgeleden werd de sigarenboer hiertegenover voor de derde keer overvallen. Drie weken geleden was ook de pizzeria aan de overkant de klos. En nu dan mijn bloemenzaak.”
Yvonne staat te trillen op haar benen. Ze kan haar tranen nauwelijks bedwingen als ze haar verhaal doet. „Maandagmiddag tegen sluitingstijd wilde ik wat afgesneden bloemstelen in het magazijn zetten. Plotseling kwamen er twee gemaskerde mannen via de achterdeur binnen. Ze drukten een pistool tegen mijn hoofd. Ik werd gedwongen de kassa open te maken. Ik zei nog dat er maar een paar tientjes in zaten. Bijna iedereen pint tegenwoordig. Ik kreeg flinke klappen en dacht nog: „Dat laat ik me niet gebeuren.” Voordat ze vertrokken prikten ze me nog met mijn eigen bloemschikmesje dat op de toonbank lag in mijn zij. Gelukkig alleen maar door mijn kleren.”
Toch staat ze weer gewoon in haar bloemenwinkel. „De schrik zit er nog goed in”, zegt ze. „Het gaat echt nog niet goed met me. Ik ben aanwezig omdat ik denk dat het goed voor me is. Maar als mijn vriendin Brenda er niet zou zijn, was ik er ook niet.” Of Yvonne kan slapen? „Maar een paar uurtjes”, zegt ze.
Op dat moment komt Bas van Tol, districtschef van de politie, de winkel binnen. Hij belooft alles uit de kast te zullen halen om de boeven te pakken. „Voor ons is dit een ernstige zaak. We nemen dit hoog op.”
Deze week krijgen alle bewoners en ondernemers een brief van de gemeente Capelle aan den IJssel met een uitnodiging voor een bijeenkomst volgende week. Voor burgemeester Koen is de maat vol. Ook veiligheidswethouder Hartnagel (Leefbaar Capelle) is geschokt. „We hebben fors ingezet op het terugdringen van de ellende in dit deel van de wijk, maar we zijn nu weer terug bij af.”