Verbijsterd over overslaan brand Moerdijk
RIJSWIJK (ANP) – Het is verbijsterend dat de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk zich over zo’n grote oppervlakte heeft afgespeeld. Dat zeggen toxicologen Job Schreuder en Wil ten Berge maandag.
De brand in Moerdijk greep door de aanwezigheid van zeer explosieve stoffen snel om zich heen en legde het hele bedrijf in de as. „Zoveel brandbare en gevaarlijke stoffen bij elkaar. Als het bedrijf zich aan de regels heeft gehouden, dan vraag je je af of de regels wel kloppen”, aldus Schreuder van advies- en ingenieursbureau DHV, in de jaren negentig betrokken bij de risicobeoordeling van de Bijlmerramp.
Volgens Ten Berge, adviseur voor de overheid en bedrijven als AkzoNobel, hield niemand rekening met een situatie als die in Moerdijk. „Muren zijn waarschijnlijk weggeblazen door de explosies. Die zijn waarschijnlijk wel brandwerend geweest, maar als het zo heet wordt, dan is dat een brug te ver. Hier kan en moet lering uit getrokken worden”, aldus Ten Berge.
Zondag werd een lijst gepubliceerd van stoffen die bij Chemie-Pack lagen opgeslagen. Volgens de twee toxicologen heeft het weinig zin om te kijken welke stoffen minder of meer schadelijk zijn. Door de brand ontstonden allerlei nieuwe verbindingen die op zichzelf gevaarlijk zijn, zoals stikstof- en nitroverbindingen. Er kwam „een cocktail aan verbrande stoffen vrij, waarvan je niet gelukkig van wordt”, aldus Schreuders.
Ten Berge noemt het een geluk dat de brand zo hevig was. „Hete branden zijn erg gunstig. Dan stijgt alles hoog op en komen mensen minder in aanraking met de giftige stoffen.”
Waar vooral problemen ontstaan is bij een smeulende brand. Schreuder: „Die periode moet je zo kort mogelijk houden. Dan ontstaan de meeste vervelende verbrande stoffen ontstaan. Bovendien is de pluim dan niet zo hoog.”
Volgens de twee zijn blijvende effecten voor de volksgezondheid mogelijk beperkt, tenminste wat betreft de stoffen die in de lucht zijn vrijgekomen. Schreuder: „Dat komt doordat het een relatief kort incident is geweest. Bij kankerverwekkende stoffen, waar we hier ook mee te maken hebben, gaat het erom hoe lang mensen aan de stoffen zijn blootgesteld.” De vraag is ook hoe schadelijk de neergeslagen deeltjes uiteindelijk voor de bodem blijken te zijn. „Ik verwacht dat dat weinig is”, aldus Ten Berge.