Fransen sluiten euro in het hart
Zonder veel problemen heeft Frankrijk, min of meer tegen de verwachting in, dinsdag afscheid genomen van de Franse frank, waarvan het eerste exemplaar bijna 650 jaar geleden werd geslagen. Ook Iran is blij met de euro als vervanger van de gehate dollar.
Tegen 10.00 uur dinsdagochtend waren al 450.000 mensen bij een Franse geldautomaat langs geweest om euro’s in te slaan. Het totaal kwam uit op ongeveer 2 miljoen geldopnames.
De eersten die echt met de euro te maken kregen in Frankrijk, waren de bakkers. Hier en daar betaalden klanten hun „baguette” in euro’s, sinds half december te koop in Frankrijk in zakjes van -toen- 100 Franse frank, ofwel 15,25 euro. De prijs van een stokbrood komt op 70 „eurocentimes”, zoals de nieuwe centen in Frankrijk heten.
Opvallend was dat vooral oudere mensen er een eer in stelden als eersten met het nieuwe geld te betalen. Problemen waren er zelfs minder dan op een normale nieuwjaarsdag. Wellicht komt dat, aldus bankexperts, omdat deze operatie tot in de puntjes is voorbereid.
De Fransen kunnen tot 17 februari met hun franks betalen, maar krijgen dan in principe het wisselgeld in euro’s terug. Gevolg: iedereen loopt gewapend met een rekenmachine boodschappen te doen. Na 17 februari kunnen muntstukken en oude biljetten nog worden ingeleverd bij de banken.
Tegelijkertijd is 1 januari ook de dag dat de traditionele chequeboeken in Franse franks de kachel ingaan. Die zijn niet meer geldig, maar vrijwel alle Fransen hebben inmiddels chequeboeken in euro’s. Het uitschrijven van een traditionele cheque blijft in Frankrijk het meest gebruikte betaalmiddel.
Spanje heeft buurland Frankrijk de afgelopen dagen aan muntstukken van 50 eurocent geholpen. In Frankrijk was een tekort aan de munten ontstaan, waarna Madrid de munten naar Parijs liet overbrengen. Dat zei een woordvoerder van EU-commissaris Solbes (Monetaire Zaken) dinsdag. Het is onbekend met hoeveel munten de Spanjaarden Frankrijk uit de brand geholpen hebben. Volgens Solbes gaat het om een „relatief klein aantal.”
Het personeel van de Ierse centrale bank trakteerde mensen die in de rij staan om eurobiljetten te pinnen, op champagne. Dinsdag stonden veel Ieren in de rij bij de pinautomaten van de centrale bank in Dublin. „Het lijkt erop dat veel mensen speciaal naar de centrale bank komen om te pinnen en de historische overgang naar de euro van dichtbij mee te maken”, aldus een woordvoerder van de bank. Hij noemde de sfeer „uitstekend.”
In weinig wereldsteden heerste zo veel blijde verwachting over de euro als in Teheran. In Iran, waar de Verenigde Staten lange tijd vrijwel uitsluitend als de „grote satan” worden aangeduid, zien velen de euro als de verlossing van de dollar. Ondanks de breuk in de diplomatieke betrekkingen met de VS in 1980 rekent Iran nog steeds in Amerikaanse dollars voor internationale transacties.