KLPD: Hotel moet alerter zijn op prostitutie
DRIEBERGEN – De hotelbranche moet alerter worden op mensenhandel en prostitutie in de sector.
Dat zei korpschef Bik van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dinsdag tijdens een persbijeenkomst in Driebergen. Hij wees erop dat in de hotelbranche honderden prostituees en duizenden klanten actief zijn. Het KLPD wil in samenwerking met de branche de misstanden in de hotelsector aanpakken. „We hebben de medewerking van de hotelbranche hard nodig.”
In de strijd tegen mensenhandel en ook cybercriminaliteit wil het KLPD om de tafel met banken. Informatie van financiële instellingen kan helpen bij de opsporing van criminelen.
Het KLPD wil criminelen dit jaar ten minste 32 miljoen euro ontnemen. Daarvoor moeten er twintig extra rechercheurs komen, boven op een bestaand team van vijftig gespecialiseerde politiemensen.
Aan contant geld nam het KLPD vorig jaar 22 miljoen euro in beslag. In 2009 was dat 13 miljoen euro.
In Nederland circuleert naar schatting 15 miljard euro aan crimineel vermogen. Dat geld zit onder meer in panden, auto’s en vaartuigen. „Het gaat criminelen maar om één ding: geld”, stelt Bik.
Het KLPD deed vorig jaar 182 onderzoeken rond zware georganiseerde criminaliteit, tegen 150 in 2009. Bik wees erop dat zo’n 65 procent van die onderzoeken een verband heeft met het buitenland.
Vorig jaar hield het KLPD in zaken rond landelijke georganiseerde criminaliteit 200 mensen aan, tegenover 188 in 2009. In het buitenland werden 67 personen gearresteerd (54 in 2009). Een van de bekendste opgepakte criminelen was vorig jaar Dino S., die wordt beschouwd als handlanger van Willem Holleeder.
Bik zei ernaar te streven meer topcriminelen „achter de tralies” te krijgen. „We hebben ze nog niet allemaal.”
Recent zijn ook rechercheurs van de nationale recherche ingezet in de strijd tegen de georganiseerde drugshandel in het zuiden van Nederland. Daar deden zich enkele (dodelijke) schietpartijen voor en moest burgemeester Jacobs van Helmond tijdelijk onderduiken omdat zijn leven gevaar liep. „Wij onderzoeken de achterliggende structuren van die zware criminaliteit”, aldus Bik gisteren.
De KLPD-baas noemde 2010 een „topjaar” voor zijn mensen. Hij prees onder meer de inzet van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO). Na de vliegramp in Tripoli identificeerden 120 teamleden in drie weken 92 passagiers.
Ook toonde Bik zich ingenomen met de invoering in 2010 van een nieuwe databank voor vingerafdrukken. Die zogeheten Havankdatabank bevat gegevens van ruim 900.000 personen.