Binnenland

Minder overvallen, meer inbraken

AMSTERDAM – Het aantal overvallen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is het afgelopen jaar afgenomen in vergelijking met 2009. Het aantal inbraken steeg echter. Dat bleek maandag uit de nieuwjaarstoespraken van de drie korpschefs.

Binnenlandredactie
4 January 2011 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 13:08
Foto ANP
Foto ANP

In Amsterdam vonden in het afgelopen jaar bijna 19 procent minder overvallen plaats dan een jaar eerder. In 2010 waren het er 456, terwijl de hoofdstedelijke politie in 2009 nog 561 overvallen registreerde.

Een jaar geleden kondigde korpschef Welten nog aan dat er een „trendbreuk” geforceerd moest worden in het aantal overvallen. In 2009 was dat aantal flink gestegen en Welten vond dat toen reden de aanpak van overvallen tot een landelijke prioriteit te verheffen.

Bij de overvallen kwamen afgelopen jaar in de hoofdstad twee mensen om het leven, onder wie een juwelier die werd neergeschoten. Zijn overlijden vormde volgens de korpschef „een dieptepunt” onder de in totaal negentien mensen die bij geweldsdelicten omkwamen.

In de regio Rotterdam-Rijnmond hebben overvallers 379 keer toegeslagen in 2010, bijna 10 procent minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog 416 overvallen werden gepleegd.

De politie Den Haag volgde afgelopen jaar groepen mogelijke daders intensief om het aantal overvallen terug te dringen. Met enig succes, want het aantal werd in 2010 teruggedrongen naar 172, terwijl er het jaar ervoor nog 193 overvallen in de hofstad werden gepleegd.

De korpschefs uitten gisteren wel hun zorgen over de toename aan woninginbraken. De politie Haaglanden riep woningcorporaties op daarom meer aan inbraakpreventie te doen. In Den Haag hadden het afgelopen jaar 7100 inbraken in woningen plaats, tegen 6500 in 2009. Ook in Rotterdam en in Amsterdam sloegen in 2010 vaker inbrekers toe. De Rotterdamse politie kreeg 6400 meldingen van inbraak en in Amsterdam steeg het aantal inbraken met bijna 9 procent naar 6820.

De commissaris van de Koningin in Utrecht, Robbertsen, stelde gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak dat Nederland steeds meer een land wordt waarin mensen elkaar problemen aanpraten. Als voorbeeld noemde hij „het ene na het andere verkeersalarm als het een paar centimeter sneeuwt” en weermannen die de schuld krijgen van het niet doorgaan van de Elfstedentocht. Het negativisme wint het langzaamaan van positief denken, aldus Robbertsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer