Lik-op-stuk bij oudjaar geen garantie
APELDOORN (ANP) – Het zerotolerancebeleid tijdens oud en nieuw werkt alleen als er ook al eerder regulerende maatregelen zijn genomen, zoals communicatie en samenwerking met buurtbewoners.
„Je kunt niet in ieder dorp een ME-peloton neerzetten”, zegt Otto Adang, lector aan de Politieacademie te Apeldoorn. Belangrijk blijft volgens hem dat de aanpak van de gemeente consequent wordt doorgevoerd. „Met alleen zero tolerance bereik je niks.”
Tijdens de jaarwisseling geldt onder meer in Den Haag en Rotterdam een gebiedsverbod voor een aantal mensen. Zij mogen tijdens de jaarwisseling niet in bepaalde delen van de stad komen. Ook geldt in diverse steden, zoals Amsterdam, het supersnelrecht. Relschoppers die worden aangehouden, komen binnen een paar dagen voor de rechter en horen een hogere straf eisen.
Tijdens oudejaarsnacht zijn er globaal drie soorten ongeregeldheden aan te wijzen, volgens Adang. „Je hebt de incidenten zoals die ook bij het uitgaan in het weekend te zien zijn. Daarnaast zijn er mensen die stoer willen doen en daarom rottigheid uithalen.”
De derde categorie, de zogeheten doorgeschoten traditie, is het lastigste volgens Adang. „Dat zien we vooral in volksbuurten in grote steden en in kleine dorpen in bijvoorbeeld de biblebelt. Daar vinden mensen dat één keer per jaar alles moet kunnen, omdat het feest is. Daar zie je ook het meeste geweld tegen hulpverleners. Overheidsingrepen wordt daar niet getolereerd en grote groepen kunnen zich daar tegen politie en brandweer keren.”
De meeste problemen worden door jonge, meest autochtone mannen veroorzaakt. Maar als het om traditie gaat, liggen de problemen volgens Adang regelmatig bij oudere mannen. „Zij ondersteunen jongeren die problemen veroorzaken.”