FNV laakt bezuiniging, MKB en CNV positiever
De sociale partners reageren verdeeld op de bezuinigingsplannen van de nieuwe coalitie.
FNV-voorzitter L. de Waal vindt het onrechtvaardig dat de bezuinigingsplannen van het kabinet vooral de zwakkeren in de samenleving treffen. Hij doelt vooral op de hogere kosten voor patiënten en de verlaging van uitkeringen en ambtenarensalarissen. „Je zult maar een kleine uitkering hebben en ziek worden.”
Volgens De Waal is het traditie dat kabinetten van CDA en VVD op de zwakkeren in de samenleving bezuinigen. Hij kondigde aan dat de FNV zich op acties gaat voorbereiden. „Die zullen heel breed zijn: met patiënten, ambtenaren, uitkeringsgerechtigden en ook met werknemers uit het bedrijfsleven.”
De vakcentrale CNV en de werkgeversorganisatie MKB-Nederland tonen in een eerste reactie begrip voor de bezuinigingsplannen van het kabinet. „De maatregelen zijn hard, maar nodig”, aldus voorzitter H. de Boer van de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers MKB-Nederland. Hij ziet ook kansen voor ondernemers, nu de overheid gaat bezuinigen in onder meer de zorgverlening.
Voorzitter D. Terpstra van de vakcentrale CNV toont zich bereid mee te denken. Hij zegt dat Nederland in zwaar weer is terechtgekomen en dat de CNV daar verantwoordelijkheid voor wil nemen. „Maar alleen als de maatregelen eerlijk en rechtvaardig zijn”, benadrukt Terpstra. „De zwaarste lasten moeten terechtkomen op de sterkste schouders.”
De ondernemingsorganisatie VNO-NCW heeft nog niet gereageerd.
Directeur P. Schalk van de RMU heeft begrip voor de bezuinigingen, maar wijst er wel op dat het gevaar van doorschieten dreigt, met als gevolg koopkrachtverlies bij de consument en een nog zwakkere economie. De RMU vreest ook dat de gevolgen van de bezuinigingen voor gezinnen met verschillende kinderen erg fors zullen zijn. Verder vindt Schalk het erg jammer dat het tot nu toe veel over geld gaat, terwijl de immateriële zaken nauwelijks aan de orde komen.