Zwaar weer voor zwalkende zwaan
PURMEREND – Verdronken katten, doodgereden zwanen, uitgeputte ganzen. In winterse tijden is er nogal wat dierenleed. Pim Langereis, baas van de dierenambulance in Purmerend: „Met veel sneeuw hebben vogels het echt moeilijk.”

Sneeuw, ijs, kou en pekel maken het leven van dieren niet gemakkelijk, ervaren de mensen op de dierenambulance keer op keer. Zo treffen ze aan de kant van de weg nogal eens doodgereden vogels aan, zegt Langereis, oprichter en baas van de dierenambulance Purmerend, die met vier wagens in de regio dieren in nood helpt. „Zwanen, maar bijvoorbeeld ook meerkoeten, zie je in deze winterse tijd vaak aan de kant van de weg. Daar is nog wel eens een grasstrookje beschikbaar dat vanwege de opspattende pekel niet is bedekt met sneeuw en ijs. Op zo’n plek proberen de vogels voedsel te vinden. Ook warmen ze zich aan het asfalt.”
Juist aan de rand van de weg lopen de vogels gevaar, weet Langereis. „Ze kunnen worden doodgereden. Daarnaast krijgen ze nogal wat pekel binnen bij hun zoektocht naar voedsel. Dat is niet goed voor die dieren.” Soms gaat het akelig mis. Langereis wordt weer nijdig als hij verhaalt van een incident enkele jaren geleden. „Op een dijk langs een kanaal reed een auto in op tientallen meerkoeten. In één klap werden 101 meerkoeten overreden. Niet te geloven dat een automobilist zoiets flikt. Zo respectloos.”
Zeker in besneeuwde polders met bevroren sloten kost het menig dier moeite te overleven. De dierenambulance vond begin dit jaar tientallen dode zwanen. „Dieren raken uitgeput en verzwakt. Vogels hebben het met veel sneeuw echt moeilijk.”
Dat burgers in koude perioden dieren voederen, juicht Langereis toe. Wel drukt hij mensen op het hart om dat met beleid te doen. „Strooi eten in kleine stukjes. Versnijd groente of geef de dieren gekookte macaroni, dat bevat veel koolhydraten.”
Dieren kunnen in problemen komen als ze te grote brokken krijgen toegeworpen. „Soms gooien mensen een groot stuk stokbrood of een bloemkoolstronk naar buiten. Zoiets kan klem komen te zitten in de hals van een zwaan. Wij moeten zo’n brok er dan met een lange tang uittrekken.”
Tot zijn ergernis laten mensen nogal eens afval op het ijs achter, waardoor dieren de pineut zijn. „Zo moesten we bijvoorbeeld een vogel bevrijden van een ringvormige verpakking. Het dier had zijn kop daarin gestoken en kon zichzelf niet bevrijden. Ook moesten we een egel helpen die met zijn kop bekneld zat in een chocoladebeker.”
De dierenambulance in Purmerend krijgt jaarlijks honderden keren loos alarm. „Mensen denken dat ze op het ijs een dode zwaan zien, maar dan blijkt het een stuk plastic te zijn. Als je een vogel ineengedoken op straat ziet zitten, moet je daar eerst zelf naartoe lopen, voordat je de dierenambulance belt. Het is immers goed mogelijk dat er met zo’n vogel niets aan de hand is.”
De dierenambulance haalde in samenwerking met de brandweer enkele keren dode katten uit het ijskoude water. „Als er ergens een dode kat ligt, krijgen we al gauw dertig telefoontjes. Je kunt die dieren niet laten liggen. Anders loop je het risico dat schaatsers op het dier botsen. We maken een foto van de kat en zetten die op internet; de eigenaar kan afscheid nemen.”
Mooi was de redding van een hond in Volendam, enkele jaren geleden. „Kinderen waren op het ijs met een balletje aan het spelen met het dier. De hond zakte door het ijs; de brandweer kon de hond op het nippertje redden. Kinderen waren zo blij.”
Op zoek naar het verhaal achter opmerkelijke berichtjes van het afgelopen jaar. Vandaag deel 2 in een serie.