Opzeggen vertrouwen reden aftreden De Gelder
ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) – Het opzeggen van het vertrouwen door vijf wethouders is hoogstwaarschijnlijk de reden dat Wim de Gelder tijdelijk is opgestapt als burgemeester van Alphen aan den Rijn. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele raadsleden woensdag. Grote vraag is, in elk geval bij de oppositiepartijen, waarom de vijf dat vertrouwen hebben opgezegd.
Het opstappen van De Gelder (GroenLinks) volgde op het schorsen van de raadsvergadering vorige week donderdag waarin een rapport over integriteit (BING) binnen de gemeente en het bestuur zou worden behandeld. Nog voor dat punt aan de orde kwam, ontstond tumult over het aanstellen van een nieuwe griffier waarna de beraadslagingen werden afgebroken.
Meteen daarna zouden de vijf wethouders het vertrouwen in De Gelder hebben opgezegd. Deze had vrijdag contact met commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen, waarna hij maandag tijdelijk aftrad.
De coalitiepartijen en ook de woordvoerster van de wethouders houden zich aan het verzoek van de tijdelijk burgemeester, Bas Eenhoorn (VVD), om niets meer over de kwestie te zeggen dan de verklaring van de provincie en van de nieuwe burgervader. De oppositie, die zich buitenspel gezet voelt, tast officieel in het duister.
„De wethouders zouden het vertrouwen in De Gelder hebben opgezegd. We weten niet waarom. We weten alleen dat er een onwerkbare situatie is ontstaan”, zegt bijvoorbeeld fractievoorzitter André de Jeu van Nieuw Elan die ook spreekt van een ‘persoonlijk drama’ voor De Gelder.
Ook GroenLinks, de partij van De Gelder, zegt niet meer te weten dan dat er een vertrouwensbreuk is binnen het college. Raadslid René Driesen: „Het enige dat we weten is dat het iets te maken heeft met de wethouders die het vertrouwen hebben opgezegd. Het zal wel correct zijn om daar verder niks over te zeggen. De raad staat buitenspel.”
Het Bureau Integratie heeft de toewijzing van woningen binnen Alphen onderzocht naar aanleiding van onder andere berichten dat ambtenaren zichzelf huizen zouden hebben toebedeeld. Het bureau concludeert dat wethouders niet in strijd hebben gehandeld met de wet of de gedragscode van de gemeente. Bij enkele ambtenaren was sprake van belangenverstrengeling.