Veluwse kerstpost voor het goede doel
BARNEVELD – TNT beleeft barre tijden. Niet alleen bedreigen e-mail en andere postbedrijven de voormalige PTT. In de kersttijd heeft de ex-monopolist nog andere concurrenten: allerlei comités die samen een alternatieve kerstpostbezorging hebben opgezet, ten bate van het goede doel.
De hervormde gemeente van Barneveld is er een van. Sinds 1998 is jong en oud in de weer met de bezorging van kerstkaarten. „Toen had de diaconie niet genoeg geld meer om de kerstboekjes voor de kinderen te betalen”, weet Edwin Ploeg, voorzitter van de kerstkaartencommissie.
Jongeren zouden voor het geld zorgen: zij bezorgden kerstkaarten tegen het tarief van de PTT. De opbrengst ging naar de kerstboekjes. De eerste bezorging werd echter geen succes. De regen viel met bakken uit de lucht en de kaarten werden nat, terwijl de jongeren het bezorgen vooral als lolletje zagen. Daarop namen hun ouders het heft in handen.
Sindsdien is de bezorging geprofessionaliseerd en nam de omvang toe, zegt Ploeg. Trots tekent hij in een schema hoe de 200 vrijwilligers zijn georganiseerd. Klanten brengen, vanaf twee weken voor Kerst, hun kerstkaarten naar elf inzameladressen in Barneveld. Vandaar gaat de post naar het inzamelpunt: de Rehobothkerk in Barneveld.
Vanavond heeft de laatste uitwisseling van de post met andere Veluwse dorpen plaats. Alle kerstkaartencomités uit Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Garderen, Wekerom, Nijkerk, Zwartebroek-Terschuur, Lunteren en Putten overhandigen hun post aan de andere clubs en nemen de voor hun plaats bestemde kaarten weer mee. Naar schatting worden via dit samenwerkingsverband zo’n 60.000 poststukken bezorgd.
In Barneveld wordt de post verdeeld over de vijf wijken van de hervormde gemeente. Verspreiders brengen de kaarten naar bezorgers, die elk een aantal straten voor hun rekening nemen. „Een hele organisatie”, stelt Ploeg, „met Excelbestanden en allerlei lijsten.”
De opbrengst mag er echter zijn. Vorig jaar hield de commissie in Barneveld 8900 euro over. De helft daarvan gaat als vanouds naar het jeugdwerk, het andere deel naar een ander goed doel. Dit jaar is dat Helma de Gooier, die Bijbelvertaalwerk in Kameroen doet.
Uithoeken
Elk dorp heeft z’n eigen goede doel. Met de opbrengsten worden alle uithoeken van de wereld bediend. Hervormd Voorthuizen zamelt in voor Oekraïne en Roemenië, Kootwijkerbroek voor een weeshuis in Bulgarije, Garderen voor Woord en Daad, Wekerom voor Malawi en Zwartebroek-Terschuur voor een kinderverblijf in Moldavië.
Ook elders doen kerken en comités aan kerstpostbezorging: zo bezorgen hervormd Harderwijk, de gereformeerde gemeente Aalburg en hersteld hervormd Barneveld kerstpost ten bate van kerkbouw, hervormd Hierden en de regio Kampen/Oldebroek voor de zending en Schouwen-Duiveland/Tholen voor De Schutse.
Regionale uitbreiding, met Harderwijk of Ermelo, dat volgend jaar wil starten met kerstpost, ziet Ploeg niet zitten. „Dan wordt het gebied te groot. Barneveld krijgt weinig post uit deze plaatsen.” Volgens Ploeg heeft de kaartenbezorging ook een sociale functie. „De actie is goed voor de onderlinge band. Mensen uit alle wijken lopen door elkaar. De avonden waarop we de post uitzoeken verlopen dan ook heel gezellig.”