Fries traumacentrum biedt hulp slachtoffers misbruik
LEEUWARDEN – Het Top Referent Trauma Centrum van de GGZ-Friesland (TRTC-Friesland) in Leeuwarden is benaderd voor hulp aan slachtoffers van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.
De onderzoekscommissie-Deetman heeft vier hooggekwalificeerde instellingen hulp gevraagd vanwege hun specialistische hulpaanbod voor seksueel getraumatiseerde mensen. Het gaat om de Riagg Maastricht, GGZ Friesland, Parnassia/PsyQ (Den Haag) en GGZ Eindhoven en de Kempen.
Het TRTC-Friesland biedt poliklinische, deeltijd- en klinische behandelingen aan mensen uit heel Nederland met traumagerelateerde problematiek. Dit gaat concreet over de schadelijke psychische, lichamelijke en sociale gevolgen van traumatische ervaringen in de vroege jeugd, die voortkomen uit emotionele of lichamelijke verwaarlozing, seksueel misbruik, fysieke of psychische mishandeling.
Geld
Klinisch psycholoog Chris Koopmans, werkzaam bij de TRTC-Friesland, is voor de GGZ-Friesland landelijk vertegenwoordiger van het Landelijk Centrum voor Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering (LCVT). Deze landelijke koepel heeft als doel de professionele standaard, toegankelijkheid en spreiding van behandelmogelijkheden voor mensen met psychische problematiek als gevolg van vroegkinderlijke chronische traumatisering te verhogen. Het LCVT heeft daartoe acht TRTC’s voor volwassenen en zes TRTC’s voor kinderen en jongeren in het leven geroepen die verspreid over Nederland hulpverlening bieden.
Koopmans zegt dat het TRTC-Friesland in principe heeft toegezegd mee te werken aan het verzoek van de onderzoekscommissie.
„Wat we eerst wel graag willen weten, is hoe groot het aantal mensen is dat hulp nodig heeft. Er zijn 1799 meldingen gedaan en 241 officiële klachten ingediend. We weten nu nog niet in welke mate er een beroep op ons wordt gedaan. We gaan er ook van uit dat het gaat om opvang, begeleiding of behandeling in de drie noordelijke provincies, ook vanwege de reisafstand voor de cliënten.”
Koopmans wil verder helderheid over de financiering. Bij het TRCT- Friesland werken op dit moment zo’n vijftien mensen, in zowel fulltime- als parttimefuncties. Er bestaat al een lange wachtlijst van mensen die hulp nodig hebben. Er moet dus wel voldoende menskracht en geld zijn, of komen, om goed aan het verzoek van de commissie-Deetman te kunnen voldoen, vindt Koopmans.
Afgestemd
Voor mensen die als minderjarige binnen de Rooms-Katholieke Kerk zijn misbruikt, wordt een speciaal hulpaanbod ontwikkeld. „De behandelprogramma’s hebben we natuurlijk al, maar nu moet je daar ook specifiek de traumatisering in de context van geloof en kerk bij betrekken.”
Het hulpaanbod kan zowel een groepsaanbod zijn als individuele behandeling of begeleiding. „De behandeling moet zeer goed worden afgestemd met de hulpvragers. Wat verwachten zij en wat kunnen wij bieden?” Het zal voornamelijk om ambulante hulpverlening gaan, denkt Koopmans. Maar deeltijd of dagklinische hulp is ook mogelijk.
Bij de GGZ Friesland zijn er goede ervaringen met pastorale en andere geestelijke zorg, bijvoorbeeld via een theoloog of geestelijk verzorger als cotherapeut.
Het traumacentrum TRTC-Friesland bestaat nu twee jaar. Koopmans weet niet of er op dit moment al cliënten in behandeling zijn die met seksueel misbruik in kerkelijke kring te maken hebben gehad. „Ik ben niet op de hoogte van alle dossiers. Bij het merendeel van de mensen is sprake van trauma’s die zijn opgelopen door misbruik, geweld of verwaarlozing binnen gezins- of familieverband.”
Koopmans: „Het misbruikverraad door kerkelijke vertegenwoordigers is uitermate ernstig te nemen omdat het slachtoffers chronisch dompelt in diepe eenzaamheid waar vaak geen ontsnappen aan is. Nu komt er hopelijk een ontsnappingsmogelijkheid.”