Buitenland

Juridische basis voor zaak-Assange is smal

APELDOORN – WikiLeaksbaas Julian Assange is bang dat hij aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd om daar te worden berecht voor het lekken van geheime informatie. Of de Amerikaanse justitie daarin zal slagen is nog maar de vraag.

Mr. Richard Donk
10 December 2010 10:36
Assange. Foto EPA
Assange. Foto EPA

De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, werd dinsdag in Londen gearresteerd. Officieel wordt de klokkenluider beschuldigd van verkrachting, seksuele intimidatie en bedreiging. Misdaden die hij in augustus in Zweden zou hebben begaan. Zelf is Assange van mening dat hij is opgepakt om het publiceren van duizenden vertrouwelijke documenten.

De kans dat Assange na uitlevering in Zweden wegens een seksueel misdrijf wordt veroordeeld, lijkt niet groot. De vrouwen met wie de WikiLeakschef afgelopen zomer onvrijwillige seks zou hebben gehad, hebben naar verluidt inmiddels verklaard dat zij dat niet tegen hun wil hebben gedaan. De juridische discussie spitst zich nu alleen nog toe op de vraag of Assange tegen de wil van de vrouwen in geen condoom heeft gebruikt. Het zal voor de Zweedse justitie nog niet meevallen om dat te bewijzen.

Ook als Assange niet voor genoemde misdrijven wordt veroordeeld, is hij nog niet van justitie af. Amerikaanse juristen werken momenteel hard aan een uitleveringsverzoek en bijbehorende tenlastelegging. De Verenigde Staten willen de voormalige hacker berechten voor het openbaarmaken van overheidsinformatie.

Het probleem is dat er nauwelijks een juridische basis voor een aanklacht tegen Assange valt te vinden. In het verleden zijn Amerikaanse ambtenaren wel voor lekken van geheime informatie veroordeeld op grond van de Espionage Act uit 1917. Maar Assange is Australisch staatsburger en heeft nooit voor de Amerikaanse overheid gewerkt.

Desondanks is de verwachting dat de Verenigde Staten Assange op grond van deze spionagewet zullen aanklagen. Justitie staat dan voor de taak te bewijzen dat de WikiLeaksbaas de bewuste documenten op onrechtmatige wijze heeft verkregen en dat hij wist, of althans kon weten, dat publicatie van de informatie de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar zou brengen.

In 2005 seponeerde Washington een zaak tegen twee pro- Israëlische lobbyisten, nadat een rechter oordeelde dat het OM moest bewijzen dat de verdachten wisten dat het lekken van overheidsinformatie de belangen van de VS zouden schaden.

Meer over
WikiLeaks

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer