Buitenland

WikiLeaks voedt controverse Hariri-Tribunaal

BEIROET (ANP/AFP) – De omstreden publicaties van WikiLeaks bevatten naar schatting vierduizend vertrouwelijke documenten uit de Amerikaanse diplomatie die over het internationale tribunaal gaan dat de moord op de Libanese miljardair en politicus Rafik al-Hariri moet onderzoeken.

9 December 2010 14:10Gewijzigd op 14 November 2020 12:50

De door de website van de Libanese krant Al-Akhbar verspreide ‘wikileaks’ geven onder meer aan dat het tribunaal worstelde met Arabische teksten uit Damascus.

Zo klaagde aanklager Daniel Bellemare vorig jaar bij de Amerikaanse ambassadeur in Beiroet, Michele Sison, dat het tribunaal 40.000 pagina’s Arabische tekst had vertaald die het van Syrië had gekregen maar die geen nuttige informatie bleken te bevatten. Toen het tribunaal daar in Damascus over klaagde, „deden ze alsof ze verbaasd waren en gaven ons een nieuw lading van 40.0000 bladzijden in het Arabisch”.

De Canadees Bellemare zei dat de Syrische autoriteiten de onderzoekers van het tribunaal als kleine kinderen behandelden.

Bellemare heeft Sison om informatie over Syrië gevraagd. Ook vroeg hij haar om extra financiële bijstand van de VS. Zo stelde Bellemare volgens de ‘leaks’ voor dat de VS hem onderzoekers uitleent die de Amerikaanse federale recherche FBI betaalt. Hij meende volgens een diplomatiek bericht uit oktober 2008 dat de VS een sleutelrol spelen en dus moeten bijspringen. „U bent de sleutelfiguur. Als de VS mij niet helpen, wie dan wel?” schrijft Bellemare.

Hezbollah stelt nu dat WikiLeaks bevestigt wat Hezbollah roept: Het tribunaal wordt door de VS gemanipuleerd. „De uitgelekte informatie over de ontmoetingen van de aanklager (Bellemare) en de Amerikaanse ambassadeur bevestigt wat wij altijd hebben gezegd; dat de Amerikaanse regering het hof (STL) en de onderzoekers gebruikt als een instrument tegen het verzet (tegen Israël)”, zei parlementariër van Hezbollah, Hassan Fadlallah, tegen het Franse persbureau AFP. Hezbollah eist dat het hof sluit.

Een andere markante Libanese figuur die de revue van WikiLeaks veelvuldig passeert, is Druzenleider Walid Jumblatt. Hij heeft in een reactie laten weten te overwegen terug te keren naar veilige communicatiemiddelen, zoals de postduif en de zadeltas.

Meer over
WikiLeaks

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer