Deetman: RKK moet hulp verbeteren
DEN HAAG – De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland moet een kwaliteitscentrum oprichten voor hulp aan slachtoffers van seksueel misbruik. Daardoor kan de hulp aan slachtoffers en de behandeling van klachten „ingrijpend verbeterd” worden.
Dat staat in het donderdagmorgen verschenen advies van de commissie-Deetman, die op verzoek van de RK-Kerk en de Konferentie Nederlandse Religieuzen onderzoek doet naar misbruik binnen rk-instellingen. De commissie staat onder leiding van oud-Kamervoorzitter Deetman.
De commissie adviseert om de huidige instelling die klachten behandelt, Hulp & Recht, om te vormen tot een organisatie die bestaat uit een klachtencommissie, een meldpunt en een professioneel kwaliteitscentrum. Dit Kwaliteitscentrum Seksueel Misbruik moet mensen die hulp nodig hebben, doorverwijzen naar de juiste instanties. Ook dient het gespreksgroepen voor slachtoffers mogelijk te maken.
De commissie-Deetman uitte kritiek op de manier waarop Hulp & Recht dit jaar functioneerde. Het grote aantal meldingen van seksueel misbruik –bijna 1800– heeft de hulporganisatie „volledig overvallen.” Het bestuur van Hulp & Recht „schoot tekort”, mede omdat het te lang wachtte met het professioneel verwerken van klachten.
De onderzoekscommissie beveelt de bisschoppen aan om verantwoordelijkheid te nemen „voor het door seksueel misbruik veroorzaakte en bij velen aangedane leed.” Een beroep op verjaring van zaken mag daarom „niet leidend” zijn.
In het belang van slachtoffers die een schadevergoeding vragen, is het volgens de commissie-Deetman „denkbaar” dat de Rooms-Katholieke Kerk hun een collectieve regeling aanbiedt. De oud-minister scherpte dit vanmorgen tijdens een persconferentie in Den Haag verder aan, door de kerk te adviseren „met spoed” te onderzoeken of er bij verjaarde zaken een collectieve regeling kan worden getroffen.
Deetman vroeg de RK-Kerk snel verbeteringen door te voeren om het vertrouwen in de samenleving te vergroten. „Wat enorm zou helpen, is om disciplinaire maatregelen tegen daders –anoniem– openbaar te maken.”
De commissie raadt verder aan een „kwartiermaker” in te schakelen voor een voortvarende uitwerking van haar aanbevelingen. De bisschoppenconferentie en de KNR wordt gevraagd uiterlijk 1 juli 2011 verslag te doen van wat zij met de aanbevelingen hebben gedaan.
De bestuursleden van Hulp & Recht maakten vanmorgen bekend op te stappen „om ruimte te scheppen en om de organisatie beter aan de nieuwe omstandigheden aan te passen.”