WikiLeaks-aanhangers nemen wraak
NEW YORK (ANP) – De aanhangers van de onthullingswebsite WikiLeaks hebben woensdag hard teruggeslagen naar bedrijven die de site dwarsbomen. Ze slaagden erin de website plat te leggen van creditcardbedrijf MasterCard, dat maandag had gemeld geen overboekingen meer te verzorgen naar WikiLeaks. MasterCard bevestigt de problemen met de website, maar zegt dat creditcardbetalingen gewoon doorgaan.
De cyberaanvallers zorgen ook al dagenlang voor vertragingen op de site van de Zwitserse bank PostFinance. De bank had maandag laten weten de bankrekening van de WikiLeaks-voorman Julian Assange te blokkeren omdat zijn woonadres onjuist zou zijn. „Sinds de blokkering van de rekening hebben groepen Operation Payback gelanceerd met het doel PostFinance te blokkeren door honderdduizenden verbindingen te simuleren”, aldus de bank, die de site nodig heeft voor internetbankieren.
Internetaanvallen hebben inmiddels ook de website aklgare.se van het Zweedse Openbaar Ministerie platgelegd. Het OM had een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd tegen Assange, na aangiftes wegens verkrachting en aanranding van twee Zweedse vrouwen. „Het is makkelijk te denken dat het te maken heeft met WikiLeaks, maar dat kunnen we niet bevestigen”, aldus een woordvoerder.
Volgens PandaLabs, dat gespecialiseerd is in de bestrijding van computervirussen, heeft de actiegroep Anonymous de websites aangevallen
Creditcardmaatschappij Visa is nog wel bereikbaar voor internetters. Dit ondanks hun besluit dinsdag om eveneens geen overboekingen naar WikiLeaks meer te verzorgen. Maar het bedrijf kan hierover wel een rechtszaak verwachten van het IJslandse bedrijf DataCell. Dat IJslandse bedrijf faciliteert de betalingen aan WikiLeaks. „We nemen onmiddellijke juridische actie om de donaties weer mogelijk te maken”, zei topman Andreas Fink van DataCall. „Visagebruikers hebben zeer duidelijk aangegeven te willen doneren aan WikiLeaks en Visa vervult die wens niet.”
De betaaldienst Paypal, die veel internetbetalingen verzorgt, weigert ook overboekingen aan WikiLeaks. Het bedrijf erkende woensdag als eerste dat het heeft gehandeld onder druk van de Amerikaanse overheid. „Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei ons dat de activiteiten van WikiLeaks illegaal waren. Dat was nogal krachtig”, zei vicepresident Osama Bedier.