Omzet super verschuift naar zondag
DONGEN – De zondag wordt steeds belangrijker voor supermarkten. De omzet op vrijdag, zaterdag en in de avonduren komt daardoor in toenemende mate onder druk te staan.
Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeksbureau GfK dinsdag presenteerde. Het omzetaandeel van de zondag groeide in de eerste elf maanden van dit jaar met 20 procent ten opzichte van 2009. Vergeleken met 2007 ligt het aandeel 56 procent hoger.
Omdat gemeenten steeds meer koopzondagen aanwijzen of supermarkten een ontheffing voor zondagsopening verlenen die oorspronkelijk was bedoeld voor avondwinkels, opent een toenemend aantal supermarkten op zondag de deuren.
Volgens GfK weten burgers (vooral jongeren en alleenstaanden) die supers ook vaker vinden. Circa één op de drie huishoudens heeft het afgelopen jaar wel eens op zondag boodschappen gedaan, aldus het bureau. Gemiddeld deden zij dat 4,3 keer.
Terwijl de totale supermarktomzet in 2010 nauwelijks (0,7 procent) groeide, kwam de zondagsomzet hierdoor op 346 miljoen euro, 24 procent meer dan in diezelfde periode vorig jaar. Hoewel van die totale omzet (31,2 miljard euro) slechts 1,08 procent op zondag wordt gerealiseerd, lijkt deze dag een factor te worden voor supermarkten.
Volgens GfK staat het omzetbelang van vrijdag en zaterdag hierdoor al een aantal jaren onder druk, evenals de avondomzet. Sinds 2007 daalde de avondomzet van supermarkten met meer dan 6 procent. De verkopen op vrijdag en zaterdag daalden met respectievelijk 8,1 en 3,1 procent. Naast de zondagsopening wijt het GfK dit ook aan het toenemende belang van verkopen aan het begin van de week die worden gestuwd door promoties.
Bestuurder Fedde Monsma van vakorganisatie CNV Dienstenbond is niet verrast door de cijfers. „Wij roepen al jaren dat zondagsopening niet leidt tot een hogere omzet, maar vooral tot een verschuiving.” Volgens Monsma leidt de zondagsopening van supers wel tot een toenemende druk op winkelpersoneel om op zondag te werken. „We krijgen steeds meer hulpvragen vanuit de branche van personeel dat, ondanks wetgeving die hen hiertegen moet beschermen, ze toch gedwongen worden om op zondag aan de slag te gaan.”
RMU-voorman Peter Schalk stelt in reactie op de cijfers „blij” te zijn dat het huidige kabinet „geen verdere verruiming” van de zondagsopenstellingen wil toestaan. „Ondanks dat de zondagsomzet blijkt te groeien, gaat het maar om een zeer beperkt deel van de omzet. Daarvoor is de supermarkt wel de gehele zondag open. Economisch gezien is dat onverantwoord, dus dat betekent dat er een ideologische gedrevenheid achter zit, of gewoon keiharde concurrentie omdat je als ondernemer de euro van je collega wilt binnenhalen.”