WikiLeaks blijft slechts met moeite in lucht
LONDEN – WikiLeaks heeft de afgelopen dagen allerlei toeren uitgehaald om online te blijven. Bedrijven en regeringen probeerden de organisatie de toegang tot internet te beletten.

WikiLeaks richt zich vanaf gisteren meer en meer op Zwitserland in een poging de aanvallen van zich af te slaan. De site is nu bereikbaar via wikiLeaks.ch. Intussen zijn er volgens het bedrijf al honderden spiegelsites.
De Amerikaanse regering heeft al haar afdelingen op het hart gedrukt dat de gelekte documenten nog steeds geheim zijn en dat die niet op overheidscomputers mogen worden geopend.
De ongrijpbare oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, zei dat hij „honderden doodsbedreigingen” heeft gekregen. In een online gesprek met de Spaanse krant El País zei Assange dat de jacht op hem heftig is. „We hebben honderden specifieke doodsbedreigingen gekregen van Amerikaanse legerfanaten.”
Assange is gestart met het vragen om donaties die overgemaakt kunnen worden naar een postbankrekening onder zijn naam in de Zwitserse hoofdstad Bern. Hij verloor een grote inkomstenbron toen het online betalingssysteem Paypal de WikiLeaksrekening dit weekeinde afsloot.
Terwijl hij op de vlucht is, wordt Assange geprezen en verguisd. Aanhangers zien hem als een held van de media en de vrijheid van meningsuiting, critici beschouwen hem als een crimineel vanwege het openbaar maken van geheime documenten.
Hieronder puntsgewijs enkele nieuwe onthullingen:
In het eerste bericht van de VS-ambassade in Den Haag wordt gesteld dat Nederland rond de klimaattop in Kopenhagen ontwikkelingslanden onder druk zette om de doelstellingen te ondersteunen. Oud-minister Koenders ontkent dat overigens vandaag in de Volkskrant.
De lijst van voor de VS strategische lokaties op de wereld is nu bekend geworden. Het gaat om havens, winplaatsen van natuurlijke hulpbronnen en bedrijven.
De Chinese regering gaf opdracht voor cyberaanvallen tegen Google.
De belangrijkste geldbronnen van terreurorganisaties als al-Qaida en de taliban zitten in Saudi-Arabië.
De Libische leider Gaddafi heeft vorig jaar ruim 5 kilo zwaar giftig nucleair afval nauwelijks beveiligd laten liggen, omdat hij kwaad was op de Verenigde Staten. Het transport van het materiaal naar Rusland liep vertraging op.