„Synode CGK in teken van toekomst”
NUNSPEET – De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), bijeen in Nunspeet, is dinsdag na tien zittingsdagen provisorisch (voorlopig) gesloten. Deze „betrekkelijk korte” kerkvergadering stond sterk in het licht van de toekomst en de eeuwigheid, zei preses ds. P. D. J. Buijs in zijn slotwoord.
De woorden „Wie mij beoordeelt, is de Heere” (1 Korinthe 4:4) waren „werkelijk leidend in onze manier van vergaderen”, aldus ds. Buijs. „En dat is een zegen van de Heere.”
Volgens de predikant uit Harderwijk was er bereidheid om naar elkaar te luisteren en bruggen te slaan. De synode nam verschillende besluiten die een „grote impact” voor de kerken zullen hebben. Ds. Buijs wees onder meer op de besluiten over de toekomst van de emeritikas, het openen van nieuwe zendingsgebieden en het vrijgeven van de Herziene Statenvertaling.
Ds. Buijs mediteerde over de tekst „En zie, Ik ben met u al de dagen tot aan de voleinding der wereld. Amen” (Mattheüs 28:20). Het zijn de woorden die het slot vormen van de grote opdracht die Christus aan Zijn kerk heeft gegeven: de blijde boodschap van redding van zondaren.
Het lijkt soms onbegonnen werk om met dat Woord de wereld in te gaan, zei ds. Buijs. „Hebt u dat ook wel eens als je naar de vloedgolf van de secularisatie kijkt, als je hoort dat elke dag één jongere onze kerken verlaat, dat je met Josafat zegt: „Heere, in ons is geen kracht tegen deze zeer grote menigte”?”
De predikant gaf aan dat als Gods kerk trouw is aan Zijn Woord, Hij Zich voor haar garant stelt „met het volle gewicht van Zijn heerlijke, Goddelijke persoonlijkheid.”
Besluiten generale synode CGK
De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) werd dinsdag voorlopig gesloten. De belangrijkste besluiten op een rij.
– De synode koos ds. P. D. J. Buijs uit Harderwijk tot preses (voorzitter), ds. J. G. Schenau uit Goes tot eerste scriba, ds. J. van ’t Spijker uit Hoogeveen tot tweede scriba en ds. D. Quant uit Huizen tot assessor (tweede voorzitter). Samen vormen zij het moderamen (bestuur) van de synode.
– De CGK stellen hun kansels open voor predikanten van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). De synode sprak uit dat de HHK een kerkverband is dat zich „in alles wil stellen op de grondslag van Gods heilig Woord en de gereformeerde belijdenis” en dat er daarom geen belemmeringen zijn om predikanten voor te laten gaan.
– De CGK zijn „teleurgesteld” dat er nauwelijks plaatselijke contacten zijn met gemeenten die behoren tot de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De christelijke gereformeerde deputaten eenheid van de gereformeerde belijders in Nederland gaan onderzoek doen naar de oorzaak van het geringe aantal plaatselijke contacten. Om de eenheid te stimuleren, zijn zeven „voorbeeldgemeenten” nadrukkelijk verzocht tot kanselruil te komen. De synode gaf nog geen groen licht voor bovenplaatselijke kanselruil.
– De CGK gaan zich bezinnen op de gevolgen van het feit dat er op steeds meer plaatsen contact is tussen christelijke gereformeerde en gereformeerd vrijgemaakte kerken, terwijl het landelijk ineenschuiven van de kerkverbanden „nu niet haalbaar is.”
– De synode sprak uit dat de toe-eigening des heils geen barrière meer vormt tussen de CGK en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Beide kerkverbanden gaan nu inventariseren welke geschilpunten er nog zijn en zo mogelijk daarover verder spreken.
– De CGK worden drie jaar kandidaat-lid van de Raad van Kerken (RvK). Na die periode moeten deputaten rapporteren of participatie zinvol en gewenst is en een voorstel doen over een eventueel lidmaatschap.
– Het kerkverband doet mee aan de nationale synode 2010, die op 10 en 11 december in Dordrecht wordt gehouden.
– De CGK geven de Herziene Statenvertaling (HSV) vrij voor gebruik in de kerken.
– De kerk gaat werken aan nieuwe liturgische formulieren voor het doen van openbare geloofsbelijdenis, voor de doop van volwassenen, voor de bevestiging van predikanten en voor de bevestiging van ouderlingen en diakenen. Het formulier voor het uitsluiten en weer opnemen van tuchtwaardige leden van de gemeente krijgt een taalkundige herziening. Verder stelde de synode twee conceptavondmaalsformuleren definitief vast en gaf die vrij voor gebruik in de kerken. Deputaten zullen de kerken een handreiking doen toekomen over de invloed van de cultuur op de liturgie.
– De CGK gaan zich bezinnen op de toekomst van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). Er zijn zorgen over onder meer de overbelasting van de hoogleraren en het zelfstandig voortbestaan van de universiteit. De TUA gaat studentassistenten en deeltijd-onderzoekers aanstellen om de „structureel hoge werkdruk” van de hoogleraren te verminderen en de kwaliteit van onderzoek en onderwijs te verhogen. De synode stemde in met het besluit van de TUA om de extra instroomeis klassieke talen te laten vervallen en het talenonderwijs een plaats in het curriculum te geven. Ook komt er een commissie die zich gaat inzetten voor de jaarlijkse organisatie van een landelijke kerkendag waarop de TUA en deputaatschappen zich kunnen presenteren.
– Een vertrouwenscommissie gaat een korte handleiding opstellen, gericht op het voorkomen van problemen tussen predikanten en kerkenraden of gemeenteleden. Kerken worden „dringend” aanbevolen jaarlijks een gesprek te houden over het wederzijds functioneren van kerkenraad en predikant.
– De synode stemde in met een verhoging van de minimumleeftijd waarop een predikant met emeritaat gaat. Deeltijdpredikanten en andere actieve predikanten worden tot een nader te bepalen leeftijd voor hun oudedagsvoorziening ondergebracht bij een verzekerings- en pensioenfonds. Ook wordt de mogelijkheid van deeltijdemeritaat onderzocht.
– De CGK openen nieuwe zendingsgebieden in Thailand en Burundi. Ook willen zij het zendingswerk van de baptisten in Tajmyr, Siberië, volledig voor hun rekening nemen. De CGK onderzoeken ook hernieuwde financiële steun aan de internationale studentenvereniging IFES.
– De generale synode ging akkoord met een rapport van het deputaatschap kerkjeugd en onderwijs. Daaruit blijkt onder meer dat er zorgen zijn over de begroting van de komende jaren. Verder zien deputaten bij veel jongeren een „zorgelijke verwijdering” van Gods Woord, het geloof en de kerk.
– De CGK hebben een document opgesteld waarin zij hun visie op Israël verwoorden. Daarin staat onder meer dat zij zich „diep verbonden” voelen met Israël en de schuld van de kerk „in hoogmoed, traagheid en vormen van antisemitisme” erkennen.
– In de notitie ”Kerk en overheid in de postmoderne samenleving” roepen de CGK de plaatselijke kerken op goede contacten op te bouwen en te onderhouden met lokale overheden, onder andere door deel te nemen aan overleggen en WMO-platforms. De kerk wil gemeenteleden stimuleren aan maatschappelijk debat deel te nemen.
– Het kerkverband gaat werken aan het opzetten van classicale diaconale vergaderingen (cdv’s).
– Er komt geen gratis landelijk magazine voor christelijke gereformeerde kerkleden.
– De synode buigt zich in een vervolgzitting in mei of juni 2011 opnieuw over een rapport van de studiecommissie homoseksualiteit.
– De roepende kerk van de volgende generale synode, in 2013, is Urk (Maranatha). De vergaderingen zullen opnieuw plaatsvinden in de Oenenburgkerk in Nunspeet.