Kerk & religie

Toe-eigening des heils geen barrière tussen CGK en NGK

NUNSPEET – De toe-eigening des heils vormt geen barrière meer tussen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Kerkredactie
23 November 2010 20:47
beeld RD
beeld RD

Dat heeft de generale synode van de CGK dinsdagavond in Nunspeet uitgesproken.

De NGK kunnen volledig instemmen met de gemeenschappelijke verklaring van de CGK en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt over de toe-eigening des heils.

Deputaten voor de eenheid van gereformeerde belijders in Nederland gaan samen met de commissie voor contact en samenspreking van de NGK inventariseren welke geschilpunten er nog zijn tussen beide kerkverbanden. Een daarvan is dat de NGK vrouwelijke ambtdragers kent.

Verdere gesprekken zullen gaan „vanuit de eerder uitgesproken wederzijdse erkenning van elkaar als kerken die zich in alles willen stellen op de grondslag van Gods heilig Woord en de gereformeerde belijdenis.”

De synode gaf de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) groen licht om studentassistenten en deeltijd-onderzoekers aan te stellen. Doel is de vermindering van de „structureel hoge werkdruk” van de hoogleraren en de verhoging van de kwaliteit van onderzoek en onderwijs. Het begeleiden van masterhoofdvakstudenten kost relatief veel tijd en een deel van dat werk kan ook door een studentassistent en postmasteronderzoeker worden gedaan, aldus de TUA.

Met de vier of vijf beoogde nieuwe aanstellingen is een bedrag van ongeveer 100.000 euro gemoeid. Bij de parttime-onderzoekers gaat het om een beperkte aanstelling (0,2 à 0,3 fte) voor een periode van bijvoorbeeld drie jaar. Zij zullen onder meer de scripties van studenten begeleiden, colleges geven en tentamens afnemen en nakijken.

De TUA gaat samen met een vertrouwenscommissie een plan maken voor het verbeteren van de selectie van toekomstige predikanten en van de begeleiding van de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Ook komt er een nascholingsplan en een plan van aanpak voor het opzetten van een „vangnet voor predikanten, kerkenraden en gemeenten.”

Een vertrouwenscommissie gaat een korte handleiding opstellen, gericht op het voorkomen van problemen tussen predikanten en kerkenraden of gemeenteleden. Kerken worden „dringend” aanbevolen jaarlijks een gesprek te houden over het wederzijds functioneren van kerkenraad en predikant.

De synode gaf nog geen toestemming voor bovenplaatselijk kanselruil met hervormde gemeenten van gereformeerd belijden in de Protestantse Kerk in Nederland. Deputaten voor de eenheid van de gereformeerde belijders in Nederland gaan eerst onderzoeken wat de nieuwe bijlage 8 van de Kerkorde betekent voor de bestaande regeling voor deze gemeenten. Ondertussen stimuleren de CGK de plaatselijke contacten met hervormd-gereformeerde gemeenten.

De CGK gaan geen onderzoek doen naar de mogelijkheden voor het ineenschuiven van de christelijke gereformeerde bladen De Wekker, Doorgeven, Vrede over Israël en Connect (TUA) tot een gratis landelijk magazine.

Het kerkverband gaat wel onderzoeken of het wenselijk is de openbare gedeelten van de synodevergaderingen live via internet uit te zenden.

De generale synode van de CGK werd dinsdag provisorisch (voorlopig) gesloten sluiten. Op 10 mei en 7 juni 2011 vinden twee vervolgvergaderingen plaats, waarschijnlijk in Bunschoten. Op de agenda staan de onderwerpen homoseksualiteit en digitalisering. Mogelijk komt ook de positie van de TUA aan de orde.

De roepende kerk van de volgende generale synode, in 2013, is Urk (Maranatha). De vergaderingen zullen opnieuw plaatsvinden in de Oenenburgkerk in Nunspeet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer