Binnenland

Rechter: 15 jaar cel voor doodslag Mullens

MAASTRICHT (ANP) – De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag de 42-jarige Rahali K. uit Geleen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar voor de doodslag op Marie-José Mullens uit Spaubeek. De rechters volgen daarmee de visie van het Openbaar Ministerie (OM), dat moord niet kan worden bewezen.

23 November 2010 18:24Gewijzigd op 14 November 2020 12:38

Officier van justitie Anneke Rogier had, tot groot ongenoegen van de nabestaanden, een gevangenisstraf van dertien jaar voor doodslag geëist.

De rechtbank vindt een zwaardere straf op z’n plaats wegens het buitensporige geweld dat de verdachte heeft gebruikt. De 56-jarige Mullens werd op 15 mei vorig jaar onherkenbaar verminkt gevonden in bad, in haar eigen huis dat in brand stond. De vmbo-docente had over haar hele lichaam breuken en andere verwondingen. De rechters rekenen K.ook zijn houding en strafblad zwaar aan. De man heeft een lang strafblad van mishandelingen, poging doodslag, geweldpleging en vermogensdelicten. Hij pleegde de doodslag toen hij na een proefverlof niet was teruggekeerd naar de gevangenis.

In tegenstelling tot het OM, de verdediging en K. gelooft de rechtbank niet dat hij hulp heeft gehad en dat zijn kompaan Mullens met een breekijzer heeft geslagen en de woning in brand heeft gestoken, zoals K. beweert. Volgens de rechters heeft hij alleen gehandeld. K. werd vrijgesproken van de brandstichting, omdat daarvoor bewijs ontbreekt.

Dat K. verantwoordelijk is voor de dood van de vrouw wordt volgens de rechtbank ondersteund door de DNA-sporen die zijn gevonden. Bij zijn zus zijn onder meer schoenen aangetroffen waarop zijn genetisch materiaal en bloed van het slachtoffer zaten. Ook zijn de sleutels van Mullens’ auto bij de zus gevonden. In de auto van Mullens zijn eveneens sporen van K. ontdekt.

K. zou uit zijn geweest op de auto van de docente. Hij wilde de autosleutels stelen en zou daarbij zijn betrapt door het slachtoffer.

Advocaat Peer Szymkowiak van K. kondigde aan in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Hij heeft grote bezwaren tegen zowel de hoogte van de straf als de motivering. Het OM zegt de uitspraak nader te gaan bestuderen, nu er geen sprake is van medeplegen maar van één dader. Daardoor viel volgens een woordvoerder van het OM de straf hoger uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer