Binnenland

CU ambitieuze eend in Bussumse bijt

BUSSUM – Jong maar onverschrokken. Pas vier jaar zit de ChristenUnie (CU) in de gemeenteraad van Bussum, maar fractielid Wallenburg verzet zich behoorlijk tegen de gevestigde orde. „Men is hier in de politiek al snel tevreden. Té snel.”

Niek Stam
23 November 2010 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 12:37
Foto CU Bussum
Foto CU Bussum

De afgelopen weken heeft Wallenburg de nodige dagen vrij moeten nemen. Zijn drukke baan als hoofd financiën bij het HEMA-hoofdkantoor laat zich nu eenmaal niet makkelijk combineren met een campagne als eenmansfractie.

Mede om die reden hoopt hij na morgen, als er gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden in Bussum, twee zetels in de Bussumse raad voor de ChristenUnie te bezetten.

Is dat niet wat al te optimistisch? De CU zit pas vier jaar de raadsbanken.

„Misschien. Ik heb veel positieve reacties gekregen in de afgelopen vier jaar. Als zich dat vertaalt in stemmen, zie ik wel kansen. Anderzijds zit de CU landelijk in een dalende trend, en dit wil lokaal ook nog wel eens weerslag hebben.”

Bent u nog steeds een vreemde eend in de bijt van Bussum?

„Dat denk ik niet. We hebben veel samenwerking gezocht op punten die belangrijk zijn.”

Maar Wallenburg mag ook graag zijn nek uitsteken. Vooral als het om de bestuurlijke cultuur in zijn gemeente gaat. „De politieke ambities liggen hier doorgaans nogal laag. Men is te snel tevreden, en daar houd ik niet van. Je merkt dat er soms vooral óver mensen wordt gepraat, en niet mét hen. Ik heb dat proberen te voorkomen door veel op straat te zijn. Mensen opzoeken die een probleem aankaartten, hun zaak bepleiten bij de wethouder of een ambtenaar. Veranderingen gaan vaak stapje voor stapje, maar als je er iets doorkrijgt, geeft dat veel voldoening.”

Een actuele kwestie in Bussum is de herindeling met Naarden, Muiden en Weesp, waarover de Tweede Kamer nog steeds geen beslissing heeft genomen. Bent u voor of tegen?

„Tegen. Samenvoegingen lijken efficiënter maar zijn het vaak niet. De bestuursculturen botsen soms zo erg dat het jaren kost om een nieuwe organisatie efficiënt te maken. Bovendien: betrokkenheid op je eigen dorp is een groot goed, dat moet je in deze tijd van individualisme juist koesteren.”

Behalve de politieke cultuur, leidde ook de kretologie bij Wallenburg tot ergernis. „Zoals het begrip duurzaamheid. Iedereen is er voor, maar wat doen we er nu aan? Ik zou graag ledverlichting zien in alle lantaarnpalen, en dat het gemeentehuis CO2-neutraal gaat werken.”

Duurzaam én opmerkelijk is 
het plan van de CU’er om burgers zonnepanelen te laten leasen, voor het maandbedrag van ongeveer de stroomrekening. „Met dat verschil dat je na een aantal jaar eigenaar van die panelen wordt. Een mooie regeling inderdaad, maar daar geloof ik ook in: we mogen burgers met een voorbeeldfunctie best een beetje knuffelen. Met hun goede gedrag inspireren ze anderen.”

U ziet bij de HEMA enorme geldstromen langskomen. Wat levert dat inzicht op in de raadszaal?

„Ik merk dat door de landelijke bezuinigingen op veel plaatsen vrijwel meteen lastenverhoging volgt. Te makkelijk: Ik denk dat er met name op het gemeentehuis nog wel wat aan kosten te winnen is.”

En het mes moet ook in eigen vlees. Wallenburg: „De computervergoeding voor raadsleden moet weg, en het kerstpakket.”

Meer over
Regio
Herindeling

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer