„Werving RDNet te kort geduurd”
Teleurstelling. Dat gevoel hebben betrokkenen in de achterban bij het besluit om RDNet, de schone internetaansluiting, niet zelfstandig te laten voortbestaan. „We hebben als gezindte onvoldoende gecommuniceerd over de gevaren van internet. We krijgen nu de rekening gepresenteerd.”
Dr. G. van der Hoek, oud-voorzitter van de netwerkgroep ict van de reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs, typeert het besluit als „heel erg jammer, met name voor de mensen bij het RD. Ik weet hoeveel moeite het heeft gekost om RDNet van de grond te krijgen. Dan is het verdrietig te moeten constateren dat onvoldoende mensen in de achterban het initiatief willen steunen.”
Van der Hoek hoopt „van harte” dat RDNet bij een andere provider kan worden voortgezet. Hij is hoopvol gestemd. „Ik heb aan medewerkers van bijvoorbeeld Filternet gemerkt dat de noodzaak van een schoon internet ook bij hen leeft. Hopelijk lukt het de Erdee Holding een provider te vinden bij wie het profiel van RDNet in goede handen is.”
De gereformeerde gezindte kan ook iets leren uit de gang van zaken rond RDNet, meent Van der Hoek. „Ieder moet zich persoonlijk afvragen wat hij of zij had kunnen doen om RDNet te steunen. Ik zeg het niet als steek onder de gordel, maar we hebben als gezindte onvoldoende gecommuniceerd over de gevaren van internet. We krijgen nu de rekening gepresenteerd.”
Ds. W. Visscher, voorzitter van het Van Lodenstein- en Hoornbeeckcollege, meent dat de wervingsperiode voor RDNet te kort is geduurd. „Het RD had een iets langere adem moeten hebben. Mensen die nu bij andere providers zitten, hebben vooruitbetaald en moeten hun abonnement opzeggen. Dan ben je zo een halfjaar verder. Als het RD tot eind dit jaar was doorgegaan met de campagne waren er wellicht wel voldoende abonnees geweest.”
Dat de doelgroep te smal is gebleken, verbaast ds. Visscher niet. „Mensen aan de linkerkant van de gereformeerde gezindte zitten bij andere providers. Het valt me op als ik de Waarheidsvriend lees dat je allemaal e-mailadressen van hetnet, freeler of filternet tegenkomt. Die mensen stappen echt niet over. Aan de rechterkant van de achterban wordt internet afgewezen. Wat je overhoudt, is een te kleine groep.”
Niettemin blijft het besluit jammer, benadrukt ds. Visscher, die een vergelijking met het verleden maakt. „Mensen in onze achterban lazen destijds allemaal verschillende kranten. Toen kwam het RD. Die krant was niet meteen zo dik als nu, maar bood wel een verantwoord alternatief. Zo zie ik RDNet als een verantwoord alternatief voor open internet.”
Ing. A. A. Gorter, docent ict op het Hoornbeeckcollege in Amersfoort, vindt het besluit „triest” en maakt zich zorgen over de houding van de achterban. „Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat zo weinig mensen zich bij RDNet willen aansluiten. Als je kijkt naar de omvang van de achterban en de doelstelling om per 1 april 7500 abonnees te hebben, dan is dat zeker niet te ambitieus. Toch is het doel niet gehaald; dat vind ik buitengewoon verontrustend.”
Voor de prijs (59 euro voor een RDNet-Pro-abonnement) hoeft niemand het te laten, aldus Gorter. Ook het feit dat mensen die bij een andere provider zitten, hun e-mailadres moeten aanpassen als ze overstappen naar RDNet kan volgens hem geen bezwaar zijn. Gorter hoopt dat vooral het principe van ”whitelisting” (alleen gekeurde internetsites worden aangeboden) behouden blijft. „Whitelisting is een uniek product van RDNet. Blacklisting (een gefilterd internet, red.) kun je ook bij andere providers kopen.”
N. Verdouw, directeur van de Graaf Jan van Nassauschool in Gouda, heeft „gemengde gevoelens” bij het besluit over RDNet. „Enerzijds vind ik het jammer, omdat ik RDNet altijd als een gewenste voorziening heb gezien voor mensen die beslist niet buiten internet kunnen. Anderzijds ben ik blij dat het RD niet meer met een intensieve campagne de gezinnen benadert. Het gratis toesturen van een cd-rom om RDNet te installeren, was wat mij betreft echt een stap te ver.”
Verdouw, voorzitter van de werkgroep computers van het Ds. G. H. Kerstenonderwijscentrum, hoopt dat RDNet beschikbaar blijft voor de reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs. „De basisscholen kunnen heel goed zonder internetaansluiting. Omdat de leerlingen toch moeten leren omgaan met digitale informatie, werken wij met cd-roms.”