Binnenland

Schade verhalen op daders gebeurt vaak niet

UTRECHT (ANP) – Werkgevers van mensen die bij het uitoefenen van een publieke taak te maken krijgen met geweld, maken nog onvoldoende gebruik van de mogelijkheden om de schade te verhalen op de daders.

19 November 2010 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 12:35

Dat geldt vooral voor instellingen in de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, maar ook voor gemeenten. Politie en openbaarvervoersbedrijven springen er positief uit. Die zitten wel actief achter belagers van agenten, bus-, tram- en treinbestuurders en conducteurs aan, zei projectleider Uilke Duinstra van de Helpdesk Veilige Publieke Taak vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

De helpdesk werd een jaar geleden opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Slachtofferhulp om werkgevers te adviseren over juridische procedures tegen daders.

Volgens Duinstra zijn veel werkgevers nog onbekend met de mogelijkheden om schade te verhalen. Sommigen laten het afweten omdat het voeren van procedures te veel tijd zou kosten. De schade per incident kan in de vele tienduizenden euro’s lopen, zeker als iemand langdurig is uitgeschakeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om loonkosten, de kosten voor (extra) medische behandeling en re-integratiekosten.

De helpdesk is van plan de komende tijd nadrukkelijker naar buiten te treden om werkgevers via advertenties te wijzen op de kansen die zij laten liggen. Ook worden er grote regionale bijeenkomsten voor werkgevers georganiseerd.

Volgens recent onderzoek krijgt 66 procent van de werknemers met een publieke taak (zoals politieagenten, brandweerlieden, ambulancepersoneel, stadswachten, ziekenhuispersoneel en medewerkers van sociale diensten) te maken met agressie en geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer