Homoclub krijgt geen gelijk van CGB
UTRECHT – De Veenendaalse groothandel in relatiegeschenken Maxgiving heeft niet in strijd gehandeld met de Algemene wet gelijke behandeling, omdat hij weigerde voor de Tilburgse homo-organisatie Embrace Pink balpennen te bedrukken.
Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) donderdagmiddag aan Maxgiving laten weten, zo meldt mr. J. Eerbeek van Bouwman Van Dommelen advocaten uit Veenendaal.
Volgens de CGB belet de geloofsovertuiging van directeur C. van Engelenhoven van Maxgiving hem om reclame te maken voor seksuele diversiteit. De commissie acht het aannemelijk dat hij wel bereid zou zijn voor Embrace Pink balpennen te bedrukken, mits het een tekst betreft waar hij gelet op zijn geloofsovertuiging achter kan staan. „Deze beperking in het aanbod is als zodanig niet onderscheidmakend. Immers er wordt geen beperking aangebracht in de kring van personen aan wie het aanbod wordt gedaan.”
Daarom concludeert de commissie dat Maxgiving zich niet schuldig heeft gemaakt aan verboden onderscheid op grond van seksuele gerichtheid, door Embrace Pink als klant te weigeren.
Advocaat Eerbeek is blij met de uitspraak. „Dit oordeel staat niet op zichzelf en is in lijn met de eerdere uitspraak van de commissie in de zaak van drukker Konavo uit Nieuwe Tonge.”
Dat bedrijf weigerde bedrukte handdoeken te leveren voor de stichting Gay Sport Nijmegen. In dat oordeel sprak de CGB ook uit dat de wetgeving over gelijke behandeling bedrijven niet de verplichting oplegt om bepaalde goederen te vervaardigen of te verkopen.
Eerbeek wijst er verder op dat de Commissie Gelijke Behandeling apart ingaat op de gevoerde correspondentie tussen Embrace Pink en Maxgiving. „Het aardige van dit oordeel is dat de zucht naar publiciteit van Embrace Pink aan de kaak wordt gesteld.”
Volgens de commissie heeft de homo-organisatie door haar eigen handelen de drukker de mogelijkheid ontnomen om met elkaar in gesprek te treden over waartoe het Veenendaalse bedrijf wel bereid zou zijn. „De commissie leidt af dat Embrace Pink nog voor de door Maxgiving gegeven telefonische toelichting, de conclusie heeft getrokken dat Maxgiving Embrace Pink als klant heeft geweigerd.”
Zo had de homo-organisatie zonder de drukker mee te delen dat er een verkeerde tekst was gestuurd naar Maxgiving om dat op de pennen te laten drukken en zonder naar alternatieven te hebben gevraagd al een persbericht op de website geplaatst dat de Veenendaalse drukker de homo-organisatie discrimineerde. „Door deze handelwijze is Embrace Pink verantwoordelijk te houden dat er geen alternatieven door Maxgiving zijn geboden”, schrijft de commissie.
Eerbeek blijft ook grote moeite houden met deze werkwijze van de Tilburgse homo-organisatie. „Ondertussen heeft mijn cliënt wel te maken gehad met negatieve publiciteit en daardoor schade geleden. Wij beraden ons nog over de vervolgstappen tegen Embrace Pink.”