Geen SARS-controle reizigers binnen EU
Europa zal voorlopig geen maatregelen nemen om binnenkomende reizigers uit SARS-landen extra te controleren. Dat stelt staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) na eerste overleg met haar EU-collega’s, dinsdag in Brussel.
Volgens de staatssecretaris zou Europa valse zekerheid geven met zo’n maatregel, „omdat het onduidelijk is of dergelijke screening ook dat doet wat je precies wilt.” Ross vindt het veel belangrijker om te beschikken over goede passagierslijsten van luchtvaartmaatschappijen. Als zich zieke reizigers aan boord bevonden, kun je beter andere passagiers waarschuwen.
De ministers van de vijftien huidige en tien aankomende EU-lidstaten spraken op de bijeenkomst af de aanpak van SARS beter te coördineren. De landen gaan gezamenlijk een waarschuwingssysteem opzetten en bovendien samen naar een vaccin op zoek. Voor dat laatste hebben de landen nog eens 20 miljoen euro gereserveerd. De landen besloten bovendien dat er een Europees centrum van ziektebeheersing komt.
Een door Italië ingediend verzoek om uitbreiding van de controle van passagiers die vanuit SARS-landen per vliegtuig of schip in Europa aankomen, werd door de overige landen afgewezen. Volgens een meerderheid van de landen gaat controle van alle passagiers verder dan nodig is.
De EU-lidstaten zien ook weinig op een verbod op producten uit landen waar het virus hevig heerst. Spanje wilde bijvoorbeeld geen speelgoed uit China meer toelaten. De Europese bewindslieden willen echter eerst weten of het SARS-virus wel via goederen overdraagbaar is. Een groep Europese experts zal daar deze week over vergaderen.
De Europese bewindslieden zijn wel gewonnen voor de oprichting van een EU-preventiecentrum voor besmettelijke ziekten. Dat zou bijvoorbeeld bij uitbraak van een wereldwijde virusziekte of pandemie de samenwerking kunnen regelen bij de inkoop van antivirale middelen. Ook kan dit de bestaande netwerken van experts beter organiseren.
Ross is echter tegenstander van het overdragen van nationale bevoegdheden naar zo’n preventiecentrum, zoals het geven van reisadviezen. Daarover wil Nederland zelf blijven beslissen, op grond van aanbevelingen van de WHO. Ross wil het EU-preventiecentrum ook niet te veel laten overlappen met de WHO.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de SARS-epidemie nog niet over haar hoogtepunt heen, maar kan ze nog worden ingeperkt en gestopt. Dat zei WHO-directeur-generaal, Gro Harlem Brundtland, dinsdag in Brussel, waar de EU-ministers bijeen waren voor spoedberaad over de longziekte.
In Europa zijn tot nog toe 34 mogelijke gevallen van de longziekte gemeld, maar nog geen doden gevallen. „We hebben een raamwerk van mogelijkheden. We kunnen de eerste nieuwe ziekte van deze eeuw tegenhouden en de kop indrukken”, zei Brundtland. Later waarschuwde zij ervoor dat in China het ergste nog moet komen. Ondanks maatregelen om de epidemie in te dammen, blijft het virus om zich heen grijpen, zei Brundtland.
In China is de situatie met de besmettelijke ziekte momenteel het ernstigst. Zo’n 25.000 mensen zitten er verplicht in quarantaine. Dinsdag meldde het land 138 nieuwe besmettingen en acht sterfgevallen. Het totale sterftecijfer in China staat nu op 214. Op verschillende plekken in het land wordt hevig geprotesteerd bij quarantainecentra door burgers die in de buurt van de centra wonen en bang zijn dat de ziekte zich zal verspreiden in hun woonplaats.
De Chinese premier Wen Jiabao heeft boeren die met het SARS-virus worden besmet, een kosteloze behandeling beloofd. De premier deed zijn toezegging woensdag in verscheidene staatskranten.
De premier benadrukte dat het van groot belang is dat de longziekte zich niet op het Chinese platteland verspreidt. Hij stelde dat het gezondheidssysteem op het platteland onvoldoende is ontwikkeld om de uitbraak van de ziekte op te vangen.
Hongkong en Taiwan meldden dinsdag eveneens nieuwe SARS-doden. Het wereldwijde dodental is daarmee op minstens 479 komen te staan. Ongeveer 6600 mensen zijn besmet met het virus. Taiwan heeft de periode die mogelijke SARS-patiënten in quarantaine moeten doorbrengen opgeschroefd van tien naar veertien dagen. Er is een speciale politie-eenheid opgericht om mensen die zich daar niet aan houden op te pakken.
Artsen in Hongkong zeggen met succes SARS-patiënten te hebben behandeld die in levensgevaar verkeerden. Zij hebben daarbij een serum gebruikt waarin antistoffen tegen het virus zitten die zijn verkregen van patiënten die zijn genezen van de ziekte. De behandeling is alleen gebruikt bij mensen bij wie niets anders meer hielp, zei een onderzoekster van de universiteit van Hongkong.
In Taiwan zijn opnieuw twee mensen overleden aan de gevolgen van de longziekte SARS. Dat heeft het Taiwanese ministerie van Volksgezondheid woensdag gemeld. In Taiwan heeft SARS tot nu toe dertien levens geëist.
In het Thaise Bangkok zal op 29 juni een bijeenkomst worden gehouden van de 21 lidstaten van het Asia Pacific Economic Cooperation forum (APEC) over de bestrijding van SARS en de gevolgen van de epidemie voor de economie. Dat maakte het Thaise ministerie van buitenlandse zaken dinsdag bekend.
Singapore heeft nog tien dagen zonder nieuwe gevallen van SARS nodig om te kunnen zeggen dat het de epidemie onder controle heeft. Dat hebben de autoriteiten in de stadsstaat woensdag gemeld. Die tien dagen zouden overeenkomen met twee incubatieperiodes.
De Verenigde Staten haalden Singapore dinsdag van de lijst van landen waarvoor een negatief reisadvies geldt. Amerikaanse functionarissen stelden dat Singapore de ziekte onder controle heeft.