„Pers en politie onlosmakelijk verbonden”
AMSTERDAM (ANP) – De moord op prostituee Magere Josje in 1957 op de Wallen in Amsterdam veroorzaakte destijds veel ophef. De politie, onder leiding van rechercheur en later schrijver van misdaadboeken Appie Baantjer, deed er alles aan de zaak op te lossen. De hoofdverdachte, Josjes man Joop S., kwam in hoger beroep vrij. De pers smulde ervan. De rechtbank besloot de zaak achter gesloten deuren te behandelen vanwege de „treurige verslaggeverij”.
Deze en andere zaken komen aan de orde op de expositie Pers en Politie in Amsterdam, waarvan de opening donderdagavond plaatsvindt in het Stadsarchief in Amsterdam. De tentoonstelling blikt terug op negen gebeurtenissen sinds 1886. Naast de moord op de prostituee komt het palingoproer aan de orde, maar ook de Japanse koffermoord, de ontvoering van Jopie de Nigtere en de rellen die plaatshadden toen koningin Beatrix in 1980 werd gekroond. Centraal staat de aanpak van de politie en hoe de pers hierover berichtte.
De ene keer probeerde de politie de pers te beïnvloeden, zoals ten tijde van de Provo halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw. De politie wist niet goed hoe ze met deze rebellerende groepering moest omgaan en de media hielpen ook niet echt mee, vertelt Stefanie van Odenhoven, een van de samenstellers van de expositie. De toenmalige voorlichtingscommissie van de politie schreef destijds in een bulletin dat ze wilde proberen te bereiken dat journalisten niet meer over de provo’s zouden berichten. Iets waar ze overigens niet in slaagde.
Anderzijds werkten beide partijen ook samen en bejubelden de media bijvoorbeeld de grondlegger van het forensisch onderzoek, Christiaan van Ledden Hulsebosch. De rechercheur was dol op aandacht van de pers en stond geregeld in de krant. Journalisten schreven over hem als ‘de man die stomme getuigen laat spreken’, ‘de allesweter die geheimen ontsluiert’, ‘de magiër van de Nieuwendijk’ en ‘de Sherlock Holmes van Amsterdam’.
De expositie is een samenwerking met het Persmuseum en is te zien tot en met 27 februari. Het is voor het eerst dat papieren en voorwerpen uit het 800 meter lange politiearchief in deze omvang te zien zijn. „Dit is misschien wel het mooiste archief dat we hebben. Het vertelt zo veel over het leven van alledag.”