Zes jeugdgevangenissen buiten gebruik
DEN HAAG (ANP) – Zes jeugdgevangenissen gaan tijdelijk dicht. Omdat er steeds minder jongeren in de gevangenissen terechtkomen, staan ze nu voor bijna de helft leeg. Dit kost jaarlijks 100 miljoen euro. Door de inkrimping verdwijnen er 1100 banen,
Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Het vorige kabinet wilde al drie jeugdgevangenissen tijdelijk sluiten, maar de Kamer keerde zich daar toen tegen.
Nu zes van de zeventien jeugdgevangenissen buiten gebruik worden gesteld, blijven er achthonderd van de huidige 1200 plaatsen over. Daarnaast zijn er nog eens 150 reserveplaatsen. Met het ministerie van Volksgezondheid is gekeken naar alternatieven voor de locaties die dicht moeten. Dan gaat het om gesloten jeugdzorg en de behandeling van licht verstandelijk gehandicapten. Verder zou een locatie kunnen worden gebruikt voor het onderbrengen van alleenstaande minderjarige asielzoekers.
Dat er minder jongeren in gevangenissen zitten, komt omdat er meer naar de gesloten jeugdzorg zijn gegaan. Deze jongeren hoorden eigenlijk niet in een jeugdgevangenis thuis. Ook werd er volgens Teeven minder ingezet op de aanpak van jeugdcriminaliteit en was er meer aandacht voor taakstraffen en elektronisch toezicht dan voor het opsluiten in een jeugdgevangenis.
De staatssecretaris sluit de gevangenissen tijdelijk, zodat hij ze kan heropenen, als dat nodig mocht zijn. Dat kan gebeuren, omdat het nieuwe kabinet jonge boefjes harder wil aanpakken. Voor nachtdetentie zullen meer plaatsen nodig zijn. Ook zullen voorwaardelijke straffen sneller worden omgezet in celstraf.
Als VVD-Kamerlid kon Teeven zich niet vinden in tijdelijke sluiting van drie jeugdgevangenissen, maar hij stelt nu dat er meer tijd is geweest om te kijken of overtollig personeel elders aan de slag kan. Voor vierhonderd arbeidsplaatsen heeft hij soelaas gevonden bij onder meer de jeugdzorg en de reclassering.
De jeugdgevangenissen die tijdelijk sluiten:
- Rentray, locatie Rekken (108 plaatsen) per 1 januari 2011; - De Doggershoek in Den Helder (140 plaatsen) per 1 maart 2011; - Den Hey-Acker, locatie Vught (76 plaatsen) per 1 maart 2011; - De Hunnerberg, locatie De Maasberg in Overloon (64 plaatsen) per 1 maart 2011; - De Heuvelrug, locatie Overberg (58 plaatsen) in de eerste helft van 2012; - Avenier, locatie ‘t Anker in Harreveld (96 plaatsen) in de eerste helft van 2012.