Binnenland

„Dan maar een provinciale groene weg”

BORCULO – „Als er geen geld is voor een groene snelweg, dan leggen we maar een groene provinciale weg aan.” Stoere woorden tijdens het werkbezoek van staatssecretaris Bleker in Oost-Nederland.

16 November 2010 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 12:32
Foto ANP
Foto ANP

De politicus uit Groningen was gistermiddag op bezoek bij boerenbedrijven in Overijssel en Gelderland. Hij nam onder andere een kijkje bij Boddenbroek, het kleinste Natura 2000-gebied van Nederland.

Tevreden blikt Bleker aan het eind van de middag terug op zijn overleg met de provincies over de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) die ochtend. „Bij de provincies is er sprake van een grote realiteitszin. Zij begrijpen ook wel dat er voor de EHS geen geld meer is.”

Het nieuwe kabinet zet in 2018 een grote punt achter de aanleg van het netwerk van natuurverbindingen. Bleker: „Dan is het mooi geweest, het plan zal dan voor ongeveer 90 procent zijn gerealiseerd. Er zijn maar weinig plannen die dat stadium halen.”

Natuurorganisaties en provincies struikelen echter vooral over het schrappen van de robuuste verbindingzones tussen de diverse natuurgebieden. „Net alsof je een huis bouwt, maar het dak vergeet”, schreef directeur De Graeff van Natuurmonumenten in het tijdschrift Van Nature. Volgens Bleker horen de verbindingszones niet bij de EHS: „Die zijn er in 2000 bijbedacht. Ze hebben voor mij onvoldoende toegevoegde waarde om er geld in te investeren.”

Woordvoerder Michel Hulsink van de provincie Gelderland denkt dat het nog wel goed komt met de verbindingszones. „Als er geen geld is voor een groene snelweg tussen de verschillende natuurgebieden, dan maar een groene provinciale weg. Als er geen geld is voor een robuuste verbindingszone, dan maar een smalle. Het zou toch zonde zijn als we straks in Gelderland zes nieuwe ecoducten hebben gebouwd, maar de dieren na het oversteken van de snelweg niet verder kunnen.”

Ambtenaren van de provincie Gelderland –waar 40 procent van het EHS-areaal ligt– gaan volgende week al om de tafel met medewerkers van het ministerie om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen. Hulsink: „Dat is de winst van vandaag. We begrijpen dat er bezuinigd moet worden, maar willen wel zelf bepalen waar er bezuinigd wordt.”

Gedeputeerde H. Keereweer: „Door natuurdoelen te combineren met doelen voor water, landbouw en klimaat kunnen we nog een belangrijk deel van de EHS realiseren. Samen met de partners in het landelijk gebied gaan we kijken hoe het eenvoudiger, efficiënter en effectiever kan.” De aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur kan volgens de gedeputeerde prima worden gecombineerd met bijvoorbeeld maatregelen tegen verdroging of het creëren van recreatiegebieden rond de stad.

Voor de provincie is het belangrijk dat de staatssecretaris de gemaakte afspraken met derden nakomt. Keereweer: „We willen helderheid dat we kunnen doorgaan op die plekken waar al geïnvesteerd is. We willen een betrouwbare overheid zijn die haar afspraken met de partners nakomt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer