Chinezen uiten woede over SARS-beleid
Duizenden mensen hebben de afgelopen twee dagen in de Oost-Chinese stad Xiande hun onvrede geuit over de manier waarop de autoriteiten de uitbarsting van de longziekte SARS hebben aangepakt. Dat meldden regeringsfunctionarissenmaandag.
De betogers vernielden een regeringsgebouw in de stad en sloegen personeel in elkaar. In het regeringsgebouw waarvoor de woedende menigte zich ophield, zit een aantal mensen in quarantaine omdat zij verschijnselen vertonen van de besmettelijke ziekte.
In China zijn 206 sterfgevallen door SARS bekend, waarvan er negen maandag werden gemeld. In totaal zijn er 4280 mensen besmet. Rusland heeft maandag een deel van zijn grens met China afgesloten, om te voorkomen dat reizigers het virus met zich meebrengen.
Het virus grijpt het snelst om zich heen in de hoofdstad Peking, die volledig in de greep is van de epidemie. Zo’n 16.000 mensen zijn daar onder quarantaine geplaatst. De politie heeft tachtig waterreservoirs in de omgeving van Peking afgezet om een eventuele besmetting van het drinkwater te voorkomen.
Ziekenhuizen in Peking kampen met een oplopend tekort aan ondersteunend personeel. Die geven massaal hun baan op uit angst met SARS te worden besmet, meldden de staatsmedia. Schoonmakers en mensen die maaltijden bezorgen, hebben hun taken overgedragen aan het verplegend personeel, dat al zwaar overbelast is door de gezondheidscrisis.
Een team deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is momenteel in Taiwan, waar het aantal SARS-besmettingen de afgelopen tien dagen verdriedubbeld is. Het bezoek van het VN-orgaan is uitzonderlijk, omdat Taiwan officieel niet is aangesloten bij de WHO.
Het WHO-team neemt poolshoogte van de aanpak en bestrijding van SARS in Taiwan. Het land heeft 10.000 vrijwilligers, verplegers en artsen opgeleid om te helpen bij de behandeling van SARS-patiënten. Ook zullen daklozen worden ondergebracht in legerkampen om te voorkomen dat zij de longziekte oplopen of verspreiden, meldden de autoriteiten.
In Hongkong, waar de situatie redelijk stabiel is, bleef het aantal nieuwe SARS-besmettingen opnieuw beperkt. Voor de tweede achtereenvolgende dag werden er acht nieuwe gevallen gemeld. Drie mensen overleden er, waarmee het dodental op 187 is komen te staan.
Australië zei maandag dat de SARS-epidemie in Zuidoost-Azië het land veel geld gaat kosten. Door SARS en de oorlog in Irak denkt de Australische regering omgerekend zo’n 1,1 miljard euro aan toerisme-inkomsten mis te lopen. In Australië zelf zijn weinig SARS-gevallen bekend en is nog niemand aan de ziekte overleden.
Wereldwijd zijn tot nu toe 463 mensen aan SARS bezweken. Ruim 6300 mensen zijn besmet met het virus. Vooralsnog zijn buiten Zuidoost-Azië alleen in Canada SARS-doden gemeld.
De internationale luchtvaartbond IATA zei maandag dat de besmettingskans in vliegtuigen beduidend is teruggebracht sinds passagiers op vliegvelden worden nagelopen op SARS-verschijnselen. Het risico om de longziekte in het vliegtuig op te lopen is nu nog lager dan het al was, zei IATA-directeur Giovanni Bisignani. Hij benadrukte dat besmetting via de airconditioning volgens de WHO niet mogelijk is.
De verspreiding van de besmettelijke longziekte SARS leidt ondertussen in China tot steeds meer onrust buiten de zwaar getroffen hoofdstad Peking. Chinese en andere Aziatische media maakten maandag melding van recente rellen op het Chinese platteland, waar de bevolking in opstand kwam tegen de stringente maatregelen en tegen lokale overheidsfunctionarissen.
De rellen zijn onder meer gemeld in de provincies Henan (Centraal-China) en Zheijang (Oost-China). Plaatselijke bewoners richtten hun woede vooral op de quarantaine van vermeende SARS-patiënten op plaatsen nabij hun huizen. De demonstranten zeggen geen zieke mensen zo dicht in de buurt te willen, aldus een Chinese overheidsfunctionaris.
Uit voorzorg zijn intussen in de stad Nanking bijna 10.000 mensen in quarantaine geplaatst. De geïsoleerde inwoners, van wie er maar 600 in direct contact zijn geweest met SARS-patiënten, zijn ondergebracht in een stuk of tien instellingen in de stad. Loco-burgemeester Xu Zhongzi verklaarde dat zijn stad streeft naar „geen besmettingen, geen sterfgevallen, geen verspreiding.”
Nanking is de hoofdstad van de oostelijke provincie Jiangsu, waar althans volgens de officiële gegevens slechts vier SARS-gevallen zijn bevestigd. Steeds meer Chinese autoriteiten nemen hun toevlucht tot massale afzondering van inwoners om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Alleen al in de hoofdstad Peking zijn circa 16.000 mensen in quarantaine geplaatst.
De universiteit van Californië in Berkeley neemt met het oog op de longziekte SARS in het komende zomersemester geen studenten aan uit China, Taiwan, Singapore en Hongkong. Dat heeft de leiding van de vermaarde hogeschool maandag meegedeeld.
Door de maatregel worden enkele honderden studenten gedupeerd die zich voor het op 27 mei beginnende semester hebben ingeschreven. Zij krijgen hun inschrijfgeld teruggestort.
Berkeley is de eerste instelling voor hoger onderwijs in de VS die tot een dergelijke maatregel is overgegaan. In Berkeley heeft zich nog geen geval van SARS voorgedaan. In het afgelopen semester waren ongeveer 700 studenten in Berkeley uit de vier genoemde gebieden afkomstig.