OM eist 13 jaar cel voor doodslag Mullens
MAASTRICHT (ANP) – Het openbaar ministerie (OM) kan niet bewijzen dat de 42-jarige Rahali K. Marie-José Mullens uit Spaubeek met voorbedachten rade heeft gedood. Daarom heeft officier van justitie Anneke Rogier de rechtbank in Maastricht dinsdag gevraagd hem niet te veroordelen voor moord maar voor doodslag. Dit tot groot ongenoegen van de nabestaanden.
De aanklaagster eiste een gevangenisstraf van dertien jaar voor de doodslag op Mullens op 15 mei 2009.
De officier ziet K. niet als enige dader. Volgens haar moet hij hulp hebben gehad. K. bevestigt dat. Volgens hem gaat het om een Egyptenaar, die hem had opgepikt om op dievenpad te gaan. Deze man zou met een breekijzer Mullens hebben geslagen en de woning in brand hebben gestoken. Rahali K. zou slechts de autosleutels en het breekijzer hebben gepakt en zijn weggereden in de auto van het slachtoffer. K. weigert de naam van de Egyptenaar te noemen, om de veiligheid van zijn ouders in Geleen niet in gevaar te brengen.
Rogier noemde die verklaring „onaannemelijk en ongeloofwaardig” en is van mening dat K. medeverantwoordelijk is voor de dood van Mullens. Dat wordt volgens de officier ondersteund door de DNA-sporen die zijn gevonden.
Het motief is volgens Rogier diefstal van de dure auto van Mullens. K. en zijn kompaan wilden de autosleutels stelen en zouden daarbij zijn betrapt door het slachtoffer. De 56-jarige Mullens werd onherkenbaar verminkt gevonden in bad, in haar huis dat in brand stond. Ze had over haar hele lichaam breuken en andere verwondingen. Uit onderzoek blijkt dat de vmbo-docente is gestorven aan een combinatie van hersenletsel en een klaplong, beide veroorzaakt door geweld en koolmonoxidevergiftiging.
K. heeft een lang strafblad van mishandelingen, poging doodslag, geweldpleging en vermogensdelicten. België wacht op zijn uitlevering in verband met meerdere overvallen. Ten tijde van de moord op Mullens had K. nog een straf moeten uitzitten, maar hij is in maart verleden jaar na verlof niet teruggekeerd naar de gevangenis.
De rechtbank doet op 23 november uitspraak.