Binnenland

„Van der G. speelt spel voor rechter”

Volkert van der G. heeft voor de rechtbank in Amsterdam een spelletje gespeeld. Zijn motief is geconstrueerd.

Binnenlandredactie
5 May 2003 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:17

Dat zegt raadsman mr. Th. Hiddema, advocaat van de nabestaanden van Pim Fortuyn. Hij heeft het verslag van het eerste verhoor van Van der G. overhandigd aan dagblad Trouw en opinieblad HP/De Tijd. Hiddema zegt zich niet meer gebonden te weten aan de vertrouwelijkheid van het document. Volgens de advocaat is het dossier tijdens het proces uitgebreid aan de orde geweest.

In tegenstelling tot de rechtbank denkt Hiddema dat er wel degelijk een kans is dat Van der G. opnieuw een moord zal plegen. „Hij heeft de mentaliteit van een huurmoordenaar. Hij kan zijn verstand op nul zetten.” In juli is het hoger beroep tegen Volkert van der G.

Maar weinig Nederlanders zullen morgen iets doen om de dood van Pim Fortuyn te herdenken. Het is die dag precies een jaar geleden dat de politicus werd vermoord.

Zes procent van de Nederlanders is van plan Fortuyn actief te herdenken. Van hen gaat 4 procent naar een herdenkingsplechtigheid, steekt 3 procent de vlag uit en neemt 11 procent twee minuten stilte in acht.

Dat blijkt uit een enquête onder 600 mensen die het EO-televisieprogramma ”Knevel op Zaterdag” liet uitvoeren door TNS NIPO. Van de Nederlanders zal 93 procent niets ondernemen om de moord op de lijsttrekker van de LPF te herdenken. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt er wel bij stil te zullen staan.

Een meerderheid (70 procent) is tegen een jaarlijkse Fortuyn-herdenking. Van de mensen die vorig jaar op de LPF stemden, wil 54 procent juist wel zo’n herdenking.

Volgens veel Nederlanders heeft de moord op Fortuyn diepe sporen nagelaten. Bijna de helft (45 procent) meent dat de democratie blijvend is beschadigd. Ook vindt 63 procent dat Fortuyn nog steeds invloed heeft op de Nederlandse politiek.

De meeste mensen (48 procent) gaan ervan uit dat het wakker schudden van politiek Den Haag het belangrijkste politieke doel van Fortuyn was. Onderwerpen zoals zorg (3 procent), onderwijs (1 procent) en vreemdelingenbeleid (12 procent) worden als minder belangrijk beschouwd, terwijl Fortuyn volgens velen zijn populariteit juist te danken had aan standpunten over integratie en asielzoekers.

Volgens 59 procent zijn deze doelen in het afgelopen jaar niet dichterbij gekomen. De erfenis van Fortuyn is volgens 68 procent bij de LPF niet in goede handen.

Van de speciale herdenkingsvlag voor Pim Fortuyn zijn de afgelopen weken tussen de 5000 en de 10.000 exemplaren verkocht. De familie Fortuyn ijvert ervoor dat 6 mei uitgroeit tot een jaarlijkse nationale herdenkingsdag die in het teken staat van de vrijheid van spreken en de strijd tegen geweld. Mensen kunnen dit streven ondersteunen door op 6 mei de speciale herdenkingsvlag uit te steken.

Hoewel de familie eerder de hoop uitsprak dat Nederland de vlag massaal zou uitsteken, is Marten Fortuyn tevreden met de verkoop van de dundoeken tot nu toe. „Ik heb liever dat 5000 mensen de vlag welgemeend uitsteken dan dat tienduizenden dat doen zonder de betekenis ervan te onderkennen.”

De opbrengst van de in vaderlandse driekleur uitgevoerde vlag, met de beeltenis van de politicus, gaat onder notarieel toezicht naar de Stichting Beheer Nalatenschap Pim Fortuyn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer