Binnenland

Dodewaard vreest sloop Oranjewijk

DODEWAARD – De Oranjewijk in Dodewaard staat op de nominatie voor sloop. Bewoners van de huurhuizen zijn boos. „We leven al jaren in onzekerheid. We kunnen niet eens ons plafond witten. Misschien staan we morgen op straat.”

Jasper van den Bovenkamp
5 November 2010 19:42Gewijzigd op 14 November 2020 12:25
DODEWAARD - Jacqueline Verweij. Foto RD, Henk Visscher
DODEWAARD - Jacqueline Verweij. Foto RD, Henk Visscher

Ze voelen zich helemaal niet serieus genomen door de gemeente Neder-Betuwe en de woningcorporatie Stichting Woningbeheer Betuwe (SWB). Ze nemen een loopje met de waarheid, aldus Jacqueline Verweij namens de wijkbewoners. Ze woont al dertig jaar aan de Irenelaan. „Rustige buurt, grote tuinen en fijne buren.”

In 2006 wordt die rust wreed verstoord, als de gemeente meedeelt dat de Oranjewijk op de nominatie staat om met de grond gelijk te worden gemaakt. In eerste instantie worden er veertien huizen gesloopt, in 2015 nog eens vijftig. De huizen voldoen niet meer aan de eisen van de tijd, aldus de gemeente. Er komen nieuwe huurwoningen voor terug, vooral voor senioren.

Geschrokken klimt een aantal bewoners in de pen en stuurt een petitie naar de SWB met een afschrift naar de gemeente. Lange tijd blijft het stil. „De SWB zei alleen dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Ze wekten de indruk dat er de komende jaren niets spannends zou gebeuren.”

In een interview in een magazine van de corporatie geeft toenmalig wethouder Vreeswijk later aan dat de sloopvergunning rond is. Als vervolgens blijkt dat bij werkzaamheden de voor sloop genomineerde huizen geen aansluiting op het riool meer krijgen, gaat er bij de bewoners een belletje rinkelen.

„Het is allemaal niet eerlijk”, vindt Verweij. „Procedures worden telkens uitgesteld en er is totaal geen transparantie. Ons plafond moet nodig gewit worden, maar we doen het niet, omdat we morgen op straat kunnen staan. Waarom reageren gemeente en corporatie niet op onze petitie? We hebben vier jaar lang niks gehoord.”

De SWB heeft steekjes laten vallen, erkent woordvoerder Kok van der Weijden. „Er is te weinig openheid over en weer. Als iemand van ons kadastrale metingen gaat verrichten in de wijk, ontstaat er direct commotie. Die sfeer van wantrouwen moeten we zien te doorbreken.”

Dat de SWB niet reageerde op de handtekeningenactie, was niet goed, vindt Van der Weijden. Wel vraagt hij zich af waarom de actievoerders er niet even achteraan hebben gebeld. „Het lijkt alsof ze dat expres hebben nagelaten, zodat ze nu kunnen zeggen: „Die corporatie is Oost-Indisch doof.””

Deze opmerking wekt wrevel bij Jaap Huurman, die de bewoners ondersteunt om sloop te voorkomen. Typische corporatiearrogantie, vindt hij. „De mensen mogen blij zijn dat ze er nog wonen, zo lijkt het wel. De SWB heeft simpelweg de plicht te reageren. Dit maakt me woedend.”

Wethouder Keuken van Neder-Betuwe acht de kans reëel dat de woningen tegen de vlakte gaan. „Ik heb begrip voor de emoties, maar de commotie vind ik niet altijd terecht. De mensen krijgen er een mooiere wijk voor terug. Ik denk dat we met z’n allen juist blij mogen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer