Noorden wil snel duidelijkheid over CO2
GRONINGEN/ASSEN – De drie noordelijke provincies zijn in verwarring en willen zo snel mogelijk om de tafel met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken over ondergrondse opslag van CO2.
De colleges van GS eisen op heel korte termijn duidelijkheid nu de minister opslag van CO2 bij Barendrecht heeft afgeblazen. Het spoedberaad is mogelijk al volgende week.
Het vorige kabinet had drie plaatsen in het Noorden aangewezen voor ondergrondse CO2-opslag in lege aardgasvelden: Boerakker en Sebaldeburen in Groningen en Eleveld in Drenthe. „We willen heel graag weten hoe het stoppen van Barendrecht zich verhoudt tot de plannen in het Noorden”, zegt Marc Jager, CDA-gedeputeerde in Groningen.
Volgens Jager is opslag in het Noorden niet te vergelijken met Barendrecht, wegens de bouw van twee grote kolencentrales in de Eemshaven. De CO2 die deze centrales uitstoten, zou volgens de oorspronkelijke plannen worden afgevangen en rechtstreeks in de lege aardgasvelden gepompt. „Barendrecht was een soort leerproject. In het Noorden gaat het om een concrete toepassing.”
De Drentse gedeputeerde Tanja Klip (VVD) concludeert dat het gebrek aan draagvlak in Barendrecht de doorslag heeft gegeven om het project af te blazen. „De motivatie dat er geen draagvlak is, roept vragen bij ons op. Tegenstand wordt beloond.”
Eerder al werd de Noordelijke Dialoog, een brede maatschappelijke discussie in Groningen, Friesland en Drenthe over CO2-opslag, stilgelegd, omdat het kabinet-Rutte ineens de vergunning voor het bouwen van een nieuwe kerncentrale koppelde aan ondergrondse opslag. „We hebben heel veel energie in die discussie gestoken. De minister moet snel met ons om de tafel. Ik ben benieuwd wat hij zal vertellen, want ik kan het niet uitleggen aan de bevolking in Noord-Nederland. De discussie krijgt nu een andere wending en een andere kleur. Verhagen is nu aan zet”, aldus Klip.