„Volg kind na nieuwe ivf-techniek”
AMSTERDAM – Het is zaak om kinderen die geboren zijn via kunstmatige bevruchting met ooit ingevroren eicellen goed te volgen. Harde garanties dat ze zich gezond zullen ontwikkelen, zijn er nog niet.
Dat zei Fulco van der Veen, hoofd van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Vrouwenkliniek van het AMC Amsterdam, woensdagavond tijdens een publieksdebat.
De kans op een eerlijke evaluatie is het grootst in landen als Nederland, waar ivf onderdeel is van de verzekerde zorg, zei Van der Veen. „In veel andere landen hebben artsen commerciële belangen bij het invriezen van eicellen. Dan is de kans op een verantwoorde follow-up nihil.”
Een richtlijn waarmee gynaecologen afgelopen zomer akkoord gingen, biedt artsen ruimte voor het uitnemen en invriezen van eicellen van vrouwen, ook om niet-medische redenen. Daarmee blijft de vruchtbaarheid kunstmatig behouden. Van der Veen, een voorvechter van deze methode, bestreed gisteravond dat hij vrouwen daarmee een argument geeft om het krijgen van kinderen nog verder voor zich uit te schuiven. „Dat propageren wij op geen enkele manier. Een slimme meid krijgt haar kind op tijd, dat wil zeggen voor haar dertigste, als de vruchtbaarheid het hoogst is. Er kunnen echter tal van redenen zijn waarom vrouwen, ook als ze al wat ouder zijn, hun kinderwens nog niet kunnen realiseren. Als ze dat probleem aan mij voorleggen, loop ik daar niet voor weg.”
Van der Veen verschilt van mening met de Tweede Kamerleden Wiegman (CU) en Ormel (CDA), die vinden dat de overheid grenzen moet stellen aan de invriesmethode. „Ik zie het als de verantwoordelijkheid van de arts en de vrouw”, aldus Van der Veen.
„Ik kan dat niet rijmen met uw pleidooi om kinderen in hun ontwikkeling te volgen”, reageerde Wiegman. „Daar moet de overheid toch op sturen, net zoals er regels moeten zijn voor het opslaan van lichaamsmateriaal.” Wiegman vindt de invriesmethode „een eenzijdige medische oplossing voor een maatschappelijk probleem. We kunnen beter met elkaar nagaan hoe we de blokkades voor vrouwen om jong moeder te worden, kunnen wegnemen.”
Ormel noemde het „een maatschappelijk belang” om medische mogelijkheden te begrenzen. „Wat voor samenleving krijgen we als mannen van 40, voordat ze aan een relatie beginnen, tegen hun partner zeggen: „Je hebt toch wel eicellen laten invriezen, want voor we aan kinderen beginnen, maken we eerst een wereldreis.”
De CDA’er is niet principieel tegen het vergoeden van de invriesmethode uit het basisverzekeringspakket. „Maar gegeven de moeilijke financiële situatie zou dat niet mijn eerste keuze zijn.” Wiegman en GroenLinks-Tweede Kamerlid Voortman sloten zich daarbij aan.