Binnenland

Rechtbank heropent onderzoek mensenhandel

ZWOLLE (ANP) – De rechtbank Zwolle wil dat een onderzoek naar internationale mensensmokkel wordt heropend. De rechtbank stelde vrijdag onvoldoende informatie te hebben om uitspraak te doen tegen vijf verdachten.

29 October 2010 15:37Gewijzigd op 14 November 2020 12:19

Tientallen alleenstaande minderjarige asielzoekers afkomstig uit Nigeria verdwenen enkele jaren terug een voor een uit open opvangcentra verspreid over het land. Vijf verdachten stonden in september en oktober in Zwolle terecht op verdenking van mensenhandel en -smokkel. Tegen de vijf verdachten zijn straffen tot zeven jaar cel geëist.

De rechtbank wil dat opnames van verhoren van slachtoffers worden uitgewerkt. De verdediging had hierom gevraagd omdat de advocaten menen dat een ervaringsdeskundige tijdens de verhoren ongeoorloofde druk heeft uitgeoefend. De slachtoffers wilden aanvankelijk geen verklaring afleggen. Om ze toch te overtuigen, schakelden politie en Openbaar Ministerie een vrouw in die zelf ook slachtoffer was van mensensmokkel. Zij zou in deze gesprekken echter de slachtoffers gedreigd hebben dat ze zonder het doen van een aangifte geen verblijfsvergunning zouden krijgen, zo stelde de verdediging.

Dit nieuwe verhoorprotocol lag ook al onder vuur tijdens de behandeling van het aan deze zaak gelieerde Koolvisonderzoek. Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank Zwolle al dat justitie veel meer controle had moeten houden op het doen en laten van ‘burgerverhoorders’ zoals de ervaringsdeskundige. De tekortkomingen waren toen echter geen reden voor de rechtbank het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

De rechtbank ging verder mee in het verweer van de advocaat van Anthony B. De raadsman stelde dat zijn cliënt ten aanzien van een aantal potentiële slachtoffers niet nogmaals veroordeeld kan worden. B. is in januari 2008 door het gerechtshof in Leeuwarden al veroordeeld voor mensensmokkel maar stond nu, voor dezelfde feiten, terecht voor mensenhandel. De rechtbank verklaarde voor de vervolging van deze feiten het OM niet-ontvankelijk.

Volgens persofficier van justitie Warner ten Cate is eerder nog niet gevraagd om uitwerking van deze audioverslagen. „Het is beleid van het OM dat niet te doen tot er nadrukkelijk om gevraagd wordt.” Het zou gaan om verhoren van ongeveer zeven slachtoffers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer